|
|
#1 (permalink) |
|
Administrator
Takım : GALATASARAY
Psn Network : koldemir
Pes Nick : raistlin
Pes Takım : milan
Biografi : .....
Doğum Tarihi : 13.08.1983
|
Call of duty 4 : Modern warfare oyun incelemesi
CALL OF DUTY 4
MODERN WARFARE Her şey savaşır! Dünya üzerindeki her bir canlı, her bir organizma kendi savaşlarını verirler. Yaşamak için her şey savaşmak zorundadır. Bitkiler dik durmak için hava koşulları ile , nesneler yok olmamak için toprak ile, hayvanlar aç kalmamak için kendi türleri ile. Ama bütün bu savaşların içinde en acımasızı insanların yaptığı savaşlardır. Peki insanlar niye savaşır? İnsanların niye savaştığını tam olarak cevaplayamam belki ama bizim sanal ortamda neden birbirimizle savaşacağımız belli oldu. Çünkü artık Call of duty 4 : Modern Warfare var. BASTIĞIN YERLERİ TOPRAK DİYEREK GEÇME MAYIN ÇIKABİLİR! Yine uzun zamandır beklenen bir oyun. Zaten ömrümüz oyun yapımcılarını beklemekle geçiyor. Aslında oyun piyasasının ilk zamanlarında böyle beklemek yoktu. Oyunlar bir anda piyasa çıkar ve bizde alır oynardık. Beklemenin acı tadını profosyonelliğin getirdiklerine değişirmiydim bilmiyorum.(çok duygusallaştım bu ara. İyi değil gidişatım) Sonuçta oyunumuz elimizde ve bize çok yeni şeyler vaad ediyor. Oyunun sonundaki modern warfare ibaresindende anlaşılacağı üzere yeni oyunumuz dünya savaşı zamanlarından çıkarak günümüze dönüyor. Bu birçok oyuncuyu endişelendirdi aslında. Eski call of duty atmosferinin kaybolacağını ve yeni oyunun (her ne kadar muhteşem ekran görüntüleri olsada) hayal kırıklığı olacağını söyleyenler oldu. Ama bu arkadaşlar çok fena yanıldılar. Çünkü infinity ward yine yapacağını yapmış. Modern zaman silahlarını ve ortamını call of duty atmosferine öyle güzel uyarlamışki hayran olmamak elde değil. Konumuz gerçek dışı bir hikaye üzerine kurulmuş ve günümüzde geçiyor. İngiliz ve rus hükümeti ortadoğuda’ki karmaşaya müdahele edince ortalık hepten birbirine giriyor ve biz barışçıl amerikan (!) hükümetinin olaya müdahele eden askeri ekibinde yeni göreve başlayan bir asker olarak bulunuyoruz. Konu her ne kadar klişe olsada kurgusu oldukça iyi. Değişik ülkelerin bir araya getirildiği bir konu olduğu için her görevi değişik bir mekanda oynuyoruz ve her seferinde değişik şeyler yapıyoruz. Özellikle ara sinematiklerde olayı yaşayan kişinin gözünden görmemiz bizi hikayeye daha bir bağlıyor.(infaz edilen başkanın gözünden izlediğimiz bir bölüm varki akıllara zarar. O silahı bana doğuruttuğunda içim ezildi yav. Yapma din kardeşiyiz falan dedim ama acımadanda sıktı şerefsiz) Bunun dışında görevlere bir Hollywood edası katılmış olmasıda mükemmel. İlk çıktığımız görevde yaşadıklarımız (operasyon sırasında geminin batmaya başlaması ve ölmemek için durmadan koşmak en sonunda son anda helikoptere atlamak) bile bize ne kadar kaliteli bir oyunla karşı karşıya olduğumuz belli ediyor. Klasik amerikan filmlerinde gördüğümüz bu aksiyonları elimizde joy-pad ile ps3 ekranında oynamak mükemmel bir his. Grafiklere değinecek olursak artık herkesin ekran görüntülerinden biraz fikri vardır. (yok diyen parmak kaldırsın) Gördüklerinizin çok daha fazlası ekranımızda hayat buluyor. Grafik ekibi çok başarılı bir iş çıkarmışlar. Modellemeler o kadar kaliteliki insan bazen fotoğraf’mı grafikmi karar veremiyor. Çevreyle etkileşim makinemizi kasmayacak düzeyde maksimumda tutulmuş. Öyleki etrafdaki arabaların aynaları camları kırılabiliyor ve arabalar yeterli hasar aldığında patlayabiliyorlar.(yalnız arabanın koltuğuna yada lastiğine sürekli ateş edince arabanın patlaması biraz saçma olmuş) Bunun gibi birçok etken (mesela ince duvarlardan kurşunlar geçebiliyor) sizin online olsun offline olsun savaşınızda değişik stratejiler geliştirmenize imkan verebiliyor.(çok pis strateji kurarım) Haritalar yeterince geniş (ki benim gibi tembel bir adama yapılmaz bu dedirtiyor) ve çevre grafikleride çok güzel. Kısacası grafik konusunda beklenenin üzerinde bir performans söz konusu oyunda.. Grafiklere değinmişken seslerle’de haşır neşir olalım biraz. Tıpkı grafikte olduğu gibi ses konusundada mükemmel iş çıkarmış oyun yapımcıları. Her bir silahın sesi için ayrı ayrı uğraşıldığı belli. Çevrede olan biten savaşı gözlerinizi kapasanız seslerinden anlayabilecek bir durumdasınız.(komandoyum ben. Yılan yerim) Patlama efektleri olsun helikopter efektleri olsun her şey tam kıvamında ve istenileni veriyor. Yanımızda savaşan adamlarımızın profosyonelliklerini anlatan seslerde çok iyi. Her yaptığı hareketi komutlarla anlatıyorlar ve hiçbirinin sesi aynı değil. Değişik bölgelerdeki aksanlarda iyi yansıtılmış oyuna.(urfa’da savaşsaydık acaba ne olurdu) yine kısaca söylemek geekirse (amma kısalttım bende he) sesler çok iyi. CALL OF DUTY HASTASIYIM ONLİNE OYUNUN USTASIYIM Tabiî ki bizim için en önemli nokta oyunun online ortamdaki başarısı. Ve oyunumuz bizi bu konudada hayal kırıklığına uğratmıyor. Geçmiş dönemlerde olduğu gibi online ortamda çok büyük başarı sağlanmış. 4 kişiye kadar aynı ekranda savaşabileceğiniz gibi internet üzerinden 16 kişiye kadar şavaşlara girebiliyorsunuz. Tabi yeni oyunla birlikte yeniliklerde kaçınılmaz. En önemli yenilik silah seçim ekranınızda. Artık istediğimiz 2 silahı elimize alıp savaş alanına dalamıyoruz. Bize belli paketler sunuluyor bizde bu paketlerden kendi savaş stilimize uygun olanı seçerek savaşımıza giriyoruz. (bu sistem medal of honour 2’de vardı) ama esas büyük yenilik perk adı verilen özelliklerde. Her pakette size sunulan perkler var ve buradan değişik özellikler seçilebiliyor. Bu özelliklerle adamınızı geliştiriyor ve eğer doğru silahla doğru perk’i kullanırsanız ölümcül olabiliyorsunuz.(komadoyum ben demiştim değilmi?) Online oyun modlarına gelicek olursak : Free for all isimli modumuzda klasik birbirimize acımadan ateş ettiğimiz kimsenin kimseye dost olmadığı (tabii oyun içinde kurulan şirketler hariç), arkadaşı vurduktan sonra “puhahaha nasıl koydum pompalı ile” şeklinde cümleler kurulmasına sebebiyet verebilen deathmatch modumuz. Team death match da ise yukardaki işlemleri bir takım halinde uygulayabilir ve takım ruhunu kazanarak “lay lay lay laaay” şeklinde başlıyan tezahuratlarla rakip takıma dalabilirsiniz. Domination isimli mod ise bir nevi “bayrak şereftir. Ve şerefler su ister” tadında haritadaki bayraklı bölgeleri elinizde tutmaya çalışıyosunuz. Her takım elinde 1 bayrak tuttuğu her 5 saniye için 1, 2 bayrak tuttuğu her 5 saniye için 2, 3 bayrak tuttuğu her 5 saniye için 3 puan kazanıyor. Ayrıca bu moda 3 korner bir penaltı ile ödüllendiriliyor. Sabotage isimli modumuzda ise haritanın tam ortasında bulunan (nerden biliyorsun tam ortası olduğunu diye soranları esefle kınıyorum) bombayı alıp kucağınızda patlamadan karşı takımın bölgesine yerleştiriyorsunuz. Yerleştirdiğiniz yetmiyormuş gibi birde o bombanın orda patlamasını sağlamak zorundasınız.(ayıp ya) Headquartes modu ise Türkçeye “top geçer adam geçmez” olarak çevrilebilir. Gene 2 takımımız var. oyuna başladığınızda haritada bir bölge açılıyor. İki takımdan bu bölgeyi ilk ele geçiren takım, karşı takıma karşı bu bölgeyi savunuyor ve savunduğu vakit kadar puan kazanıyor. Rakip takım bölgeyi ele geçirdiğinde yeni bir bölge açılıyor ve aynı olay baştan başlıyor. Search and destroy modunda ise bir takım elindeki patlayıcıları haritadaki belirli noktalara yerleştirmeye çalışıyor. E rakip takımında eli armut toplamıyor tabiî ki. Savunmaya çalışıyorlar o noktaları. 3 tur sonra savunan saldırı, saldıran savunma pozisonuna geçiyor. Hardcore modunun ismi her ne kadar bize başka şeyler çağrıştırsada (biri vivid’mi dedi?) olayımız farklı. Burada bütün oyuncuların sadece tek kurşunluk vurulma hakkı var ve radar yok. Acımasızlığın modu bu.(benim hiç modum olmadı abi!) Old school modunda ise silah paketleri yok. Yerine eski mantık ile silahlar haritanın değişik yerlerine yayılmış. Gören gördüğünü gördüğü yerde… ee nasıl desem? vuruyor (bir an cümlenin sonunu getiremiyeceğimi zannettim) Gördüğünüz gibi (yani okuduğunuz) online ortamda o kadar çok mod varki ve bu modların hepsi o kadar eğlenceliki bir türlü başından kalkamıyorsunuz. Tabi bu kadar uzun süre harcamanızın birde karşılığı olmalı. İşte bunun için bir sistem geliştirilmiş.(cümleyi bağlama yeteneğim ile bir an kendimi takdir ettim. Sonra geçti) Bu sistemin adı challanges. Oyunu online oynadıkça bu seviyeniz artıyor ve yeni yeni silahlar kazanıyorsunuz. Bu sistemin listelerinde ise değişik silahlarla değişik amaçlar yapmanız isteniyor. Birde rütbe sistemi var oyunda. 55 değişik rütbeye ayrılmış ve bu rütbelerin tamamını aldığınızda prestige mod adı verilen bir moda geçiyosunuz ve bu moda rütbe atlama devam ediyorsunuz. 10 değişik prestige modu var ve her birinde 55 rütbeden toplam 550 rütbe atlıyabiliyorsunuz.(oha!) Buda online oyuna süreklilik getirmiş.
|
|
#2 (permalink) |
|
Administrator
|
Yine online mod’da ölmeden 3 kez rakip takımdan bir kişiyi öldürürseniz rakiplerinizi radarda görebilieceğiniz uav sistemini kazanıyorsunuz. Eğer bu sayı 5’e çıkarsa (sakin olun) gökyüzünde f16’sı ile dolaşan amcaoğlunuz mehmete haber gönderip belli bir bölgeyi füze yağmuru altında tutabilirsiniz.(yalnız Mehmet pek iyi göremez miyop’tur dikkat edinde kafanıza yağmasın füzeler) Eğer coşup ölmeden 7 kişiyi öldürürseniz bu sefer dayıoğlu recep helikopteri ile çıkıyor sahneye ve rakip takımı bir süre “ulan ulan ulaaannn” nidaları altında makineli ile tarıyor.(recep sağlam adamdır. Sizi taramaz.) bu özellikleri takımınızda sadece bir kişinin kazanıp açması yeterli. Öldüğünüzde bile bu özellikler sizinle kalıyor.(bu aslında kötü. çok avantaj sağlıyor rakip takıma)
Kısaca perk’lere değinirsek Perk 1: • C-4x2: c4 gibi bir patlayıcıdan 2 adet taşıyabiliyorsunuz. Ağırdır ama belinize dikkatedin. • Special Granade x3: 3 adet Flash veya Stun Grenade taşıyabiliyorsunuz. Ne yapıcaksanız o kadar bombayı. • RPG-7 x2: bazuka alıyorsunuz ve bunulada bitmiyor 2 de roket veriyorlar size.güle güle kullanın. • Claymore x2: bildiğiniz mayın. 2 adet. Kullanabilene tabi. • Frag x3: 1 yerine 3 el bombası taşıyorsunuz. Fazla el bombası göz çıkarmaz. Ama kol , bacak kopartabilir. • Bandolier: fazladan mermi alıyorsunuz yanınıza. • Bomb Squad: size karşı kurulan bütün patlayıcıları bir süperman edası ile kapıların ve duvarların arkasından farkedebilirsiniz. Perk 2: • Stopping Power: mermilerinizi domdom kurşunu kıvamına getirir. • Juggernaut: sanki hiç sigara içmemiş gibi olursunuz. Enerjiniz artar • Sleight of Hand: flash gordon vardı bilirmisiniz. Süper hızlı bir adamdı. Buda sizin flash gibi şarjör değiştirmenizi sağlar. • Double Tap: mermilerin hızını beğenmiyormusunuz? E arttırın o zaman. • Over Kill: 2 adet birincil silah taşıyabilirsiniz. ayıp ama unutmayın • UAV Jammer: uav sisteminde görünmezsiniz. • Sonic Boom: sanki az hasar veriyomuş gibi patlayıcalırın hasarını arttırıyor bu seçenek. Perk 3: • Extreme Conditioning: bu seçenekle roberto carlos gibi koşabilirsiniz. • Steady Aim: dürbün olmayan atışlar zordur. taa ki bu seçeneğe kadar. • Last Stand: bu tam Cüneyt arkın modu. Sizi öldürdüklerinde 15 saniye kadar yerden düşmanlarınıza ateş edebiliyosunuz.(bu babam için, bu anam içinnn! Dağılın uleynnn) • Martyrdom: buda Bruce willis hesabı ölürken bir bomba bırakıyosunuz.(fedakar asker) • Deep Impact: mermiler matkap hesabı daha derine gidiyorlar. • Iron Lung: tut recep abi nefesini.tut! tut! Tut! Recep abi? Abi iyimisin? (daha uzun nefes tutma) Dead Silence: terlikle yürüyomuş gibi yürürken daha az ses çıkarırsınız.(Necla terliklerimi getir) • Eavesdrop: rakip takımın aralarındaki konuşmaları duyarsınız.(Ahmet abi rakip takım senin için şöle böle diyor) Silahlara bakıcak olursak Desert Eagle,M 1911.45,M 9,USP .45,AK74 u,Mini-Uzi,MP5,P90,Skorpion,M249 S.A.W.,M60e,RPD,M 1014,W 1200,AK-47,M14,G36c,M 16A4,M4,MP44,Barrett .50 Cal.,SVD,M21,M40A3,R700,C4,Claymore,Flashbang,Frag Grenade,Smoke Grenade,Stun Grenade,RPG Silahlarımıza gelen eklentiler ise : • Red Dot Sight: lazer pointer vardır bilirmisiniz. Çok zevklidir onla oynamak. İşte bu silaha ondan ekliyor.(kedi oynatırsınız belki) hemde dürbünüde var. • ACOG Scope: bu silahınıza hayvani bir dürbün ekliyor. Öyleki dürbün değil mübarek teleskop. • Silencer: ses çıkarmadan rakibi gezintiye çıkarmak için.(sus ve adam gibi öl) • Greande Luncher: silahın altına bomba fırlatıcı eklemek nasıl bir aklın ürünüdür yarabbim.(yapma Mehmet oda senin kardeşin!) • Front Grip: daha dengeli bir silah için.tutun silahı böle parmağınızda düşmez. valla bak! Oyunumuzu hiç eleştirmedik farkındaysanız (yoksa yazıyı okumuyormusunuz?) ama pek bir eleştirilecek yönü yok. Bir tek çok kısa olan story mod’u söyleyebiliriz. Ama online modu böyle olan bir oyundan story modu beklemek acımasızlık olur. Aslında daha bahsedecek çok şey var ama birazda oynayarak bunları bulmanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Çünkü call of duty o kadar iyi bir oyunki her hanında yeni bir şey buluyorsunuz. Genel olarak bakıldığında her oyun severin mutlaka sahip olması gereken bir oyun. Artılar : saymakla bitmezki! Grafikler, sesler, hikaye modundaki aksiyon sahneleri, silahların çeşitliliği, online mod’un genişliği vs. vs. Eksiler : hikaye modu çok kısa. Bide oyun çok güzel olduğu için bütün zamanınızı alıyor. Grafik : 94 Ses : 98 Oynanabilirlik : 92 Oyun süresi : 93 Eğlence : 98 Genel : 95 Melih “raistlin” Koldemir
|
|
#3 (permalink) |
|
Administrator
Nerden: SEMTİMİZ ERKEK SEMTİ ASIK EDER HERKESI ÜZERİMDEN EKSİLMESİN BAYRAGIMIN GÖLGESİ KARA/KARTAL
Takım : BEŞİKTAŞ
Psn Network : PES-EAGLE
Pes Nick : KARA TAŞŞAK SAHA
Pes Takım : MANCHESTER UNİTED
Biografi : BEŞİKTAŞ / İSTANBUL
|
melıh agzıan saglık kardes sen gercekten muthıs bır yeteneksın helal olsun verdıgın notlara bakılırsa oyun cok kalıtelı olsa gerek
![]() Sen Benim Her Gece Efkarım, Gözümdeki Yaşım Sigara Dumanım, Sen Benim Damardaki Kanım, Anlımdaki Yazım Şanlı Beşiktaşım, Kalbimin En Orta Yerinde Büyük Bir Yangın Var Alevler İçinde, Beşiktaş Sana Yemin Olsun Bitmeyecek Sevdan Mezarımda Bile.. ![]()
|
| EAGLE isimli Üye şimdilik offline konumundadır |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Administrator
|
est. karalıyoruz işte..
![]() oyun gerçekten çok iyi. bu kadarını bende beklemiyordum...
|
|
#6 (permalink) |
|
Pesturkiye Özel Üye ve Grafik Editörü
Takım : Galatasaray
Psn Network : sheva1905
Pes Nick : ShevA
Pes Takım : Chelsea FC
Doğum Tarihi : 1987
|
Harika bir yazı ellerine sağlık
|
|
#7 (permalink) |
|
Administrator
Takım : FENERBAHÇE
Psn Network : PESMARADONA
Pes Nick : MARADONA
Pes Takım : İNTER
Biografi : TELEKOMÜNİKASYON
Doğum Tarihi : 15.09.1973
|
melihin kazanı cevher ,cevher sende olmasan melih oyunları bu kadar iştahla oynayamazdım,emeğine sağlık.
PES2008 ( PS3 )19.07 Dünya Fenerbahçe'liler Günü Kupasi Şampiyonu ------------- FİFA09 ( PS3 ) 8.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU( ASTON VİLLA ) ------------- PES2010 ( PS3 ) 12.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU ( BOCA JUNİORS ) ![]() ![]() ![]() Siz hiç bir sarrafın bağırdığını duydunuzmu? Kıymetli malı olanlar bağırmaz. Domatesçi, biberci bağırır da kuyumcu bağırmaz. Eskici bağırır ama antikacı bağırmaz. İnsan bağırırken düşünemez. Düşünemeyenler ise hep kavga eder
|
| MARADONA isimli Üye şuanda online konumundadır |
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Administrator
|
çok sağolun güzel sözler için. elimden geleni yapıyorum...
|
|
#9 (permalink) |
|
PesTurkiye OFFLİNE TURNUVALAR Bölüm Moderatörü
Takım : FENERBAHÇE
Psn Network : LeOeRcn
Pes Nick : LéO
Pes Takım : BarceLona
Biografi : futboL
Doğum Tarihi : 25.07.1991
|