www.PESTURKIYE.com || PES2012 , FİFA12 , FİFA11 , Online Turnuva , Offline turnuva , Fifa11 , PES2011 , Yamalar , Patch , Skin , Face , Forma , Kits, Yüz , Forma , Turkcell Super Lig

Anasayfa Kayıt ol Forum Sohbet Odası Yardım Üye Listesi Ajanda Forumları Okundu Kabul Et
User Info Statistics
Go Back   www.PESTURKIYE.com || PES2012 , FİFA12 , FİFA11 , Online Turnuva , Offline turnuva , Fifa11 , PES2011 , Yamalar , Patch , Skin , Face , Forma , Kits, Yüz , Forma , Turkcell Super Lig > OYUN İNCELEMELERİ > MELİH'in Kazanı

MELİH'in Kazanı Pesturkiye Editörümüz Melih Koldemir ( Raistlin ) in Oyun inceleme , arastırma , yazı ve makaleleri.

Alt 09-28-2009, 22:00   #1 (permalink)
Administrator

raistlin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : GALATASARAY
PSN NETWORK : koldemir
FİFA TAKIM : raistlin
PES TAKIM : milan
BİOGRAFİ : .....
DOĞUM TARİHİ : 13.08.1983

Championship Manager 2010 inceleme

Football is a simple game, to hard part is make it look like simple ;

CHAMPİONSHİP MANAGER
2010

Futbol! Tek başına söylendiğinde bile binlerce şey ifade eden basit bir cümle. İlk bulunduğu yıldan beri spor olarak çok büyük değişimler geçirdi. Kurallar değişti, takımlar değişti, oyuncular değişti, sahalar değişti, oyun yapısı bile değişti. Artık çok daha küresel ve karmaşık bir hal aldı. Ve kesinlikle sadece futbol olmadı. Ama futbolda değişmeyen tek bir şey var. Futbolda her şeyin tek bir sorumlusu vardır. Menejerler!

Başarınında başarısızlığında sorumlusu onlardır. Her şey onlardan sorulur. Klübün kaynaklarının nasıl kullanılacağı ona danışılarak belirlenir. Sahaya çıkan takım onun kişiliğini yansıtır. Oyuncuların davranışları onun soyunma odasında ne söylediğini belirler. Ağzından çıkan tek bir söz bile bütün bir sezonun kaderini değiştirebilir. Ve tüm bunların sonucunda kalan veya giden yine onlar olur. Başı dik veya önde olarak…

Belki bu söylediklerim biraz Türkiye için gerçek dışı gibi görünecektir. Ama dünya böyle. Bugün bir iş, bir kişinin bir takımı 14 sene yöneterek ve başarı kazandırarak bulunduğu ülkenin en prestijli ünvanını (sir) kazanmasını sağlıyor ise bu işi ciddiye almanız gerekir. Aslında bizde bu meslekle en azından sanal ortamda 92 yılından beri gayet ciddi şekilde ilgileniyoruz diyebiliriz. Evet belki CM serisi ilk ortaya çıktığı 92 yılından beri oyun dünyası çok değişti. Ama yinede değişmeyen tek bir şey var. Hala bilgisayar başında sabahlıyoruz ve hala deli gibi CM oynuyoruz. 2010 yılı için gece mesailerine hazır olun. Championship manager geri döndü…

Let the game begin…

Baştan söylüyorum hiç lafı uzatmıyacağım. Ciddi anlamda ayrıntılı bir oyunla karşı karşıyayız. Eğer her şeyi baştan sona yazarsam hem bu yazının yayınlanması 2011’i bulur, hemde siz okuyana kadar sezon biter. Hatta size oturup menejerlik oyunlarında standart olan şeyleride anlatmayacağım hepiniz bunları artık biliyorsunuz zaten. Direk olarak yeniliklerle başlıyorum anlatmaya. Uzun bir yazı olacak.

İlk yeniliğimiz daha oyun kapağını açmadan bizlerle zaten. Ve bu söyleyeceğim bile sırf oyunu almak için bir sebep. Dünyada ilk kez bir menejerlik oyunu orijinal Türkçe dil desteği ile piyasada. Bu o kadar önemli bir adımki neresinden başlasak anlatmaya bilemiyorum. Bir kere artık ciddiye alındığımızın bir göstergesi. Yıllardır editörler ve oyuncular olarak bas bas bağrıyoruz. Bizde oyun oynuyoruz ve artık Türkçe dil istiyoruz diye. Aral ithalat’ın yaptığı atılımlar yavaş yavaş sonuç vermeye başladı. Önce crysis (tabi crysis’de yerli kardeşler’in etkisini unutmamak gerek) geldi Türkçe dublaj. Mest olduk. Şimdi ise oyun dünyasının beklide en ciddi database’i bulunan oyunu Türkçe. Mest durumdayız adeta. Ama buna sevinmek yetmiyor. Artık şu aşamada sizinde bir şeyler yapma zamanınız geldi. Açıkça söylüyorum. GİDECEKSİNİZ VE BU OYUNU ORJİNAL OLARAK ALACAKSINIZ! BUNA MECBURSUNUZ! Bu işin böyle devam etmesini %100 türkçe oyunlar ve Türkçe online desteği görmek istiyorsanız buna mecbursunuz. Yoksa kimsenin sızlanmaya hakkı yoktur.

Orijinal demişken. Oyunun 2 versiyonu bulunmakta piyasada. Bir tanesi normal versiyon. Diğeri ise şampiyon versiyonu. Şampiyon versiyonunda kutudan çok güzel bir menejerin not defteri ve cm kalemi çıkıyor. (cidden süper bir dizeyn görülmeye değer) bunun yanında geniş bir poster şeklinde oyundaki liglerin bilgilerinin yazdığı bir doküman ve cm season live’a 6 ay bedava üyelik şifresi geliyor. Bu şifre belki normal sürümdede olabilir bilemiyorum tam olarak. Ancak ben size şampiyon versiyonunu ciddi anlamda öneriyorum.

Cm season live dedik ne olduğunu anlatmadık. Fifa oynayanlar aslında bu sistemi tanırlar çünkü fifa 2009’daki live season sisteminin hemen hemen aynısı. Belli bir ücret ile üye olduğunuz liglerdeki oyuncu ve takım verileri haftalık olarak güncelleniyor. Buna moral-performans, sakatlık, kondisyon vs. gibi şeylerde dahil. Buradaki en güzel olay örneğin Türkiye liginde 14. hafta oynanıyor ve sizin tuttuğunuz takım 3. sırada. Cm season live üzerinden bir oyun açarak takımınızı o haftaki bulunduğu konum ve veriler üzerinden yönetme şansına sahipsiniz. Yani birebir gerçekçi bir oyun sunuyor size cm live ve süper bir özellik. Eidos’un bu işi bu sene ne kadar ciddiye aldığının göstergesi.

Biraz oyun içine girelim. Değişen bir oyun motorumuz söz konusu. Artık maçları 3d oyun motoru ile izleyebiliyoruz. Ancak bu bildiğiniz 3d menejerlik sistemlerinden çok farklı. Sahadaki her bir oyuncuya 500 animasyon eklenmiş ve bunlar motion capture kullanılarak yapılmış. Bunun karşılığında bol bol aksiyonun olduğu çok yumuşak bir oyun motoru elde edilmiş. Cidden göze çok hoş gelen ve kendini izleten bir maç sistemi var. Bazı bariz hatalar göze çarpmakta elbetteki bunun başında bazen oyuncuların saçma hareketler yapması ve oyunun anlamsız bir şekilde aksiyondan düşmesi geliyor. Örneğin penaltı kararları çok saçma bir şekilde çıkabiliyor yada yüzde yüz pozisyonlar çok saçma şekilde sonuçlanabiliyor. Ancak yinede her şeye rağmen oldukça güzel bir sistem olmuş diyebiliriz. Oyun motorundaki en büyük problem bazen topun anlamsız bir şekilde boşta kalması ve oyuncuların hepsinin bir anda durmaları. Yani örneğin top bir yerde boş kalıyor ve bütün saha onu izlerken buluyorsunuz. Alakasız bir oyuncu gelip topu alana kadar bu şekilde kalıyor oyun. Çok sık olan bir şey değil ama can sıkıyor. birde gerçek dışı pozisyonlar zaman zaman can sıkabiliyor. Bunun harici çok güzel tasarlanmış ve güzel bir sistem olmuş.

Geçelim esas oyuna. Dediğim gibi çok ayrıntı var ve hepsine değinmek mümkün değil. yeniliklerden bahsedelim. İlk önce taktik ekrana gidelim. Burada topsuz alanda oyuncularınızın nerede duracağını belirlediğiniz ekrana örtüşme özelliği getirilmiş. Bu takım savunmasında çok yararlı oluyor. Ama bunu antremanda çalıştırmanız gerek takıma çünkü yanlış bir örtüşme uygulandığında takım çok fazla açık verebiliyor. Maç içindeki taktik ayarlardaki en büyük yenilik özel önlem alma seçeneği. Mesela ilk 45 dakika sonunda rakip takımda sürekli olarak topu alan ve takımı yöneten birimi var. Hemen “top kullandırma” veya “sürekli baskı kur” seçeneklerini işaretliyorsunuz bu arkadaşın üstüne ve başına ekstra belalar açılıyor.

just shoot...

Antreman bölümünde çok yenilik var. İlk olarak artık antreman maçı yaptırabiliyoruz takıma. Yedek takım ve as takım olarak 45-60 veya full 90 dakikalık maçlar oynatabilirsiniz takıma. Böylece bir hazırlık maçındaki sakatlık riskini almamış olursunuz ve oyuncular birbirine alışmış olur. Bunun yanında özel çalışmalar eklenmiş. Belli oyuncuları gruplar halinde çeşitli çalışmalar yaptırarak özelliklerini geliştirmek mümkün (örneğn sabriyi sürekli arda ve kewell ile orta açtırma çalışması yaptırmak gibi. Ortayı öğrendi adam valla) yrıca her oyuncuya özel bir talimat vererek onların yeni mevkilerde kendilerini geliştirmesini isteyebiliyorsunuz. Ancak burada esas değinilmesi gereken nokta duran top taktikleri. Cm 2010 bir menejerlik oyununda ilk kez olarak tamamen sisin kontrolünüzde olan bir duran top tasarlayıcısı ile geliyor. Siz bölge bölge nasıl bir duran top organizasyoun yapmak istediğinizi tasarlıyorsunuz ve bunu deniyorsunuz. Beğenmediğiniz veya sorun yaşanan yerleri editliyorsunuz. Ve oyuncularınız bunu oyun içinde gerçekleştirirken siz ekran başında kendinizden geçiyorsunuz. Mükemmel bir özellik olmuş ve sadece tasarlama kısmında bile saatlerinizi harcamanız mümkün.
Bir diğer antreman yenilği ise oyuncu ciddi anlam ayrıntıya boğan prozone kısmı. Prozone dediğimiz sistem size bağlı bir ekibin takımınızın yaptığı maçları analizi ile ortaya çıkan sonuçların size yansıtılması demek. Her maçı pozisyon pozisyon takip edebiliyorsunuz burada. Ve her şey analiz ediliyor yardımcılar tarafından. Prozone’da ilk başlarda çok önemli veriler alamıyorusunuz. Ama oyunda ilerledikçe ciddi yararları oluyor. Örneğin yaptığınız 20 maçtan sonra genel bir prozone araştırması yaptığınızda sürekli soldan ortaya yönelen ataklarda gol yediğinizi gördünüz. Bunun değerlendirmesini yaptığınızda yardımcı antrenörünüzle görülüyor ki sol bekiniz çok fazla çizgide kalmakta ve stoperlere yardımcı olmamakta. Burada sol bekiniz için kademe anlayışını geliştirme üzerine gitmeniz gerekecektir antremanlar. Yada örneğin sürekli olarak sol tarafta kapılan toplarda gol oranınız yüksek olduğunu sezdiniz. Takımın oyununu biraz sola kaydırmak size daha bol gollü maçlar getirebilir. Yani prozone’dan alacağınız bilgiler uzun vadede ciddi anlamda yarar sağlıyor ve kusursuz bir takım yaratmak için önemli bir etken.
Biraz transfere değinelim. Çok fazla değişiklik yok aslında. Ama gözlem ağına değinmek gerek. Bilirsiniz genç yetenekleri araştırıp bulmak bu tarz oyunlarda çok önemlidir. Ve bunun için gözlemcilerinizi iyi organize etmeniz ve sürekli araştırma yaptırmanız gerekir. Cm’de bu sistem biraz geliştirilmiş durumda. Artık tüm dünyaya yayabildiğiniz bir gözlemci ağınız var. Bir dünya haritası üzerinde siz hangi bölgeye ne kadar yatırım yapacağınızı belirliyorsunuz. Miktara göre belli aralıklarla size oyuncular öneriliyor. Çok iyi düşünülmüş bir sistem ve ciddi yatırımlar yaptığınızda çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Transfer olayındaki bir yenilikte şu artık her oyuncuyu bir kere izletmek ile onun hakkındaki tüm bilgilerin tamamına ulaşamıyorsunuz. Yüzdelik dilimler halinde size sunuluyor bu bilgiler ve ciddi farklar oluşabiliyor. Örneğin bir oyuncu hakkındaki bilginiz %30’lardeyken o oyuncunun pas yeteneği 80 olabilir. Ancak biraz daha izletip araştırma yaptığınızda bilgi seviyeniz %60-70 lere çıkacaktır ve aslında o oyuncunun aslında pas yeteneğinin 66 civarı olduğu gerçeği ile yüz yüze kalabilirsiniz. Burada iyi gözlemciler almanız çok önemli.

Oyunun diğer yönlerindede irili ufaklı bir çok yenilik bulunmakta. Anca kbunların hepsine teker teker değinmek neredeyse imkansız. Yani örneğin artık finans yönetiminde talep-arz dengesi göz önünde bulundurulmuş ve kafanıza göre bazı şeyleri değiştiremiyorsunuz. Reklam gelirlerinde ciddi ayrıntılar mevcut. Medya ilişkilerininde yenilikler var ve takım üzerine etkisi büyük. Dediğim gibi geçmiş yıllardan çok daha ayrıntılı bir cm bizlerle bu yıl.
Oyuna başlamadan önce eylül veritabanı dosyasını resmi siteden indirmeniz gerek. Böylece en son transferler oyuna dahil olabiliyor.

Genel olarak baktığımızda cm bazı ufak hataları barındırmasına rağmen bu sene yaptığı atılım ile pc’lerdeki yerini almayı hak edecek bir oyun. Özellikle online olarak yaptığı atak ve orijinal Türkçe desteği ile kesinlikle alınması gereken bir oyun. Bu sene üzerinde çok çalışılmış ve denenmeyi hak ediyor diye düşünüyorum. Nede olsa eski dostumuz o bizim ve bir şansı daha bu sefer hak etti.

Isınmadan topa dokunmak yok ama…

Grafik : 90
Ses : 85
Oynanabilirlik : 95
Oyun süresi : 98
Eğlence : 95
Genel : 93

-pesturkiye olarak bu oyunun incelemesinde bizden desteklerini esirgemedikleri için aral ithalat'a ve özellikle ayşe hanım'a çok teşekkür ederiz.

raistlin isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-28-2009, 22:45   #2 (permalink)
Administrator

MARADONA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : FENERBAHÇE
PSN NETWORK : PESMARADONA
FİFA TAKIM : FREİBURG
PES TAKIM : GETAFE
BİOGRAFİ : TELEKOMÜNİKASYON
DOĞUM TARİHİ : 15.09.1973

emeklerine sağlık melih,dediklerine katılıyorum,ps mizde mutlaka bulunması gereken bir oyun,efsane geri döndü
-1.FİFA12 ONLİNE RANKED LEAGUE ŞAMPİYONU( ROMA )

MARADONA isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2009, 00:40   #3 (permalink)
PesTurkiye OFFLİNE TURNUVALAR Bölüm Moderatörü

WaLdOq - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : Beşiktaş JK
PSN NETWORK : blackmontain
PES TAKIM : BARCELONA FC
DOĞUM TARİHİ : 15-07-1984

melicim emeğine sağlık yazın çok güzel ama bende pc den oyun atma problemim var çözersem oyun bana daha güzel gelecek

psn network: blackmontain LÜTFEN KAYDEDİN....

"Bu transferler olabilecek en mütevazi rakamlara yapılmış transferlerdir. Şimdi Türk futbolseveri, Guti'nin liderliğini, Fernandes'in kalitesini, Simao'nun dinamizmini, Quaresma'nın yaratıcılığını, Almeida'nın gollerini izleme fırsatı bulacak. Biz bu şansı Türkiye'ye veriyoruz."
Serdar Adalı....
WaLdOq isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2009, 03:28   #4 (permalink)
PesTurkiye 3.Lig Futbolcusu

Oyunu aldım ama kadroların güncel olmadığını görünce hayal kırıklığına uğradım.. online kadrolar güncelle falan seçeneği vardı.. onuda yükledim.. ama kadrolar gene eski .. bu konuda yardımcı olabilecek kimse var mı?
tamerpasa isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2009, 09:55   #5 (permalink)
cco
PesTurkiye Yıldız Futbolcu

cco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : gs
PSN NETWORK : cgncoskunirmak
FİFA TAKIM : INTER
PES TAKIM : kendi takımları =)
DOĞUM TARİHİ : 18.09.1985

Oyunu büyük umutlarla aldım ama malesef fosss çıktı...gidip orijinal aldım bide ...küçük cm not defteri çok komik,sevdim kalem adi bi kurşun kalem...harita da hiç bi işe yaramaz harita.öyle devasa dediklerine bakmayın ,gayet de normal poster büyüklüğünde...

Aldım Antalyaspor'u ...başladım oyuna ...
Melih'in dediği gibi çok fazla ayrıntı var.Taktiklerde ve antremanda.bu iyi olmuş.Antremana 1 saat ayırmak mümkün...
Yaptığım transferler haliyle Antalyaspor bütçesine uygun transferlerdi.Olisadebe,Kovac,Biscan gibi...oyun kolay gibi...başka forumlarda eskişehirsporla 2.sezonda uefa şampiyonluğuna koşan adamlardan bahsediliyor.
Maç motorunu malesef sevmedim.FM 'nin 2009undaki daha iyiydi diyebilirim.ÇOk fazla saçmalık oluyor.Beni açıkçası soğuttu...Ayrıca ben bir oyuncuya özel markaj ,arkadan silgi at,saçına sakız yapıştır falan özellikleri bulamadım.
Haftalar ilerledikte ligde 3.sırada falan yer aldığımı gördüm ama takımım BEN EKSİĞİİİİMMM diye basbas bağırırken...melihin yazısı ile gaza gelip tekrar başlayacam akşam ...bakalım

emeğine sağlık melih yazı için...

MSN : caiiin@hotmail.com
PSN : cgncoskunirmak (YENİLENDİ)

cco isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2009, 20:33   #6 (permalink)
Administrator

raistlin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : GALATASARAY
PSN NETWORK : koldemir
FİFA TAKIM : raistlin
PES TAKIM : milan
BİOGRAFİ : .....
DOĞUM TARİHİ : 13.08.1983

Alıntı:
tamerpasa Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Oyunu aldım ama kadroların güncel olmadığını görünce hayal kırıklığına uğradım.. online kadrolar güncelle falan seçeneği vardı.. onuda yükledim.. ama kadrolar gene eski .. bu konuda yardımcı olabilecek kimse var mı?
dostum eylül database'ni resmi siteden indirip o database ile yeni bir oyun açman gerek. oyunun orjinal ise sorun çıkmaması gerek.

Alıntı:
cco Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
Oyunu büyük umutlarla aldım ama malesef fosss çıktı...gidip orijinal aldım bide ...küçük cm not defteri çok komik,sevdim kalem adi bi kurşun kalem...harita da hiç bi işe yaramaz harita.öyle devasa dediklerine bakmayın ,gayet de normal poster büyüklüğünde...

Aldım Antalyaspor'u ...başladım oyuna ...
Melih'in dediği gibi çok fazla ayrıntı var.Taktiklerde ve antremanda.bu iyi olmuş.Antremana 1 saat ayırmak mümkün...
Yaptığım transferler haliyle Antalyaspor bütçesine uygun transferlerdi.Olisadebe,Kovac,Biscan gibi...oyun kolay gibi...başka forumlarda eskişehirsporla 2.sezonda uefa şampiyonluğuna koşan adamlardan bahsediliyor.
Maç motorunu malesef sevmedim.FM 'nin 2009undaki daha iyiydi diyebilirim.ÇOk fazla saçmalık oluyor.Beni açıkçası soğuttu...Ayrıca ben bir oyuncuya özel markaj ,arkadan silgi at,saçına sakız yapıştır falan özellikleri bulamadım.
Haftalar ilerledikte ligde 3.sırada falan yer aldığımı gördüm ama takımım BEN EKSİĞİİİİMMM diye basbas bağırırken...melihin yazısı ile gaza gelip tekrar başlayacam akşam ...bakalım

emeğine sağlık melih yazı için...
çağıncım bence oyun çok kolay değil bana göre. ama doğru hamleleri yaptığında karşılığı çabuk alıyorsun bu olabilir belki. oyun motorunda yazıdada belirlediğim gibi bariz hatalar var ama o kadar can sıkıcı değil eğer çok takıyorsan 2d oynamayı dene oda güzel.

özel komutlar maça başlamadan önce taktik ekranın hemen altında çıkıyor...

raistlin isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-29-2009, 20:43   #7 (permalink)
PesTurkiye ÖZEL ÜYE

cemooo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

PSN NETWORK : SkeetShooter-

Eline sağlık

GS ile ilk 2 sene 2. oldum, 2. sezon BJK 2.ydi ben 4., 18 puan fark vardı ilk yarıda, 18 maç hiç kaybetmeyip 12 puan fark açtım kartallara 3. sezonun 9. maçındayım, rezaletim, 10. yum, 1. ile fark 12 puan, Allah sonumuzu hayırlı kılsın Arda ya Barça, Juve ve FB talip bu arada
Alt 09-29-2009, 20:55   #8 (permalink)
PesTurkiye 2.Lig Futbolcusu

evolution - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : BESiKTAS
DOĞUM TARİHİ : 04.06.1981

Eline sağlık Melih,

Oyun yeniliklerini yanında hataları ve eksikleri de çok olan bi oyun, ama pes etmekten ziyade oyunu geliştirmeye çalışmaları takdire şayan. Türkçe seçeneğinin olması oyuna daha bi sıcak bakmamızı sağlıyor ama hala yetersiz bence, uzun soluklu pek oynanmaz gibi
evolution isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-30-2009, 11:12   #9 (permalink)
cco
PesTurkiye Yıldız Futbolcu

cco - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : gs
PSN NETWORK : cgncoskunirmak
FİFA TAKIM : INTER
PES TAKIM : kendi takımları =)
DOĞUM TARİHİ : 18.09.1985

CM 2010 kariyer bölümü istiyoruz !!!
Kariyerimizi oraya yazalım...