www.PESTURKIYE.com || PES2009 , Online Turnuva , Offline turnuva , Fifa11 , PES2011 , PES2010, PES2008 , Fifa10 , Yamalar , Patch , Skin , Face , Forma , Kits, Yüz , Forma , Turkcell Super Lig

Anasayfa Kayıt ol Forum Sohbet Odası Yardım Üye Listesi Ajanda Forumları Okundu Kabul Et
User Info Statistics
Geri git   www.PESTURKIYE.com || PES2009 , Online Turnuva , Offline turnuva , Fifa11 , PES2011 , PES2010, PES2008 , Fifa10 , Yamalar , Patch , Skin , Face , Forma , Kits, Yüz , Forma , Turkcell Super Lig > OYUN İNCELEMELERİ > MELİH'in Kazanı

MELİH'in Kazanı Pesturkiye Editörümüz Melih Koldemir ( Raistlin ) in Oyun inceleme , arastırma , yazı ve makaleleri.

Alt 09-06-2009, 04:55 PM   #1 (permalink)
Administrator

raistlin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : GALATASARAY
Psn Network : koldemir
Pes Nick : raistlin
Pes Takım : milan
Biografi : .....
Doğum Tarihi : 13.08.1983

need for speed : shift ve nba live 2010 ilk inceleme

Ekstra günün ekstra oyunları ;

NBA LİVE 2010
NEED FOR SPEED SHİFT
İLK İNCELEME

Eh artık herkes biliyor. Pesturkiye olarak fifa 2010 ve pes 2010 ilk kez oynayan ve inceleyen site olduk. Aral ithalat’tan fatih bey sayesinde eriştiğimiz bu fırsat ile hem fanatiği olduğumuz futbol oyunları görme şansına eriştik hem de bizim gibi fanatik olan üyelerimize bu bilgileri verme şansı bulduk. O gün daha ne isterdik acaba? Belki cd’leri alıp eve getirmek. Yada fatih bey’de yatıya kalmak?(yüzsüzlükte son nokta)Neyse böylede idare ederiz.

Biz böyle diyorduk ancak bizi 2 büyük sürpriz daha bekliyordu bu oyunların yanında. Biri adı gibi ihtiyaçlarımızı karşılayan biri seri olan need for speed’in son oyunu olan shift, diğeri ise basketbolun vazgeçilmezlerinden olan bir efsane’nin son üyesi nba live 2010. evet sanırım artık başka bir şey isteyemeyecek duruma gelmiştik. Bari oyunları inceleyelim dedik. İnceledik. Hatta şu an yazıyorum. Cidden bak aşağıda hemen.

Önce need for speed ile başlamak istiyorum. Nedenini sormayın. Bildiğiniz gibi nfs serisi underground gibi efsane bir oyunun ardından bir türlü toparlanamadı. Önce carbon geldi. Fena değildi ama eksiklikleri vardı. Sonra next gen’e undercover geldi. İsim olarak underground’ı anımsatsa da oyun olarak en ufak bir ilgisi bile yoktu. Hatta bence nfs serisinin dip noktası bir oyundu. Çok eleştirildi. Çok üstüne gidildi. Bana göre en büyük hatası pist yarışlarına dönmek olan oyun başarısızlığı ile ea’yi bir hayli sıkıntıya soktu.

Daha sonra ea yetkilileri çok iddialı açıklamalar ile döndüler. Çok farklı bir oyunla dönüyoruz dediler. Nfs geri gelecek dediler. Abi valla akıllandık dediler (bu kısım yalan tabi) bi daha yapmıycaz biz ettik sen etme dediler. (yok artık) iyi dedik. (ben dedim) yapın bakalım dedik bir oyun daha. Ama bak bu son sanşınız. (dedik. Yada dediniz. Bu cümle kontrolden çıktı bu arada) bakalım cidden akıllanmışlar mı?

Her şey grafik mi?

Shift güzel efektlerle başlıyor. Ea’nin en iyi yaptığı şey zaten. Gaza getirerek başlayan kısa süreli ekranların ardından garip bir menü ile karşılıyor bizi. Garip dememin sebebi şu aşırı bir scale yüklemesi var menülerde. Yani 6 numara miyop bir insan bile menüleri seçebilecek durumda düşünün. Hemen quick race diyoruz çünkü sırada daha nba var. Sixaxis’i atillasanın (kısaca ati) eline veriyoruz. (daha sonra pişman olduk ama neyse) oda pist’leri dolaşmaya başlıyor. Ve ilk hayal kırıklığımızı hep beraber yaşıyoruz. Nfs yine sokaklarda değil pistlerde yarışıyor. Bu ısrarı anlamak mümkün değil. Biz bu oyunu sokakta sevdik. Upgrade’ler ile hayranı olduk. Şehirde trafiğin içinde hız yaparken aşık olduk. Hatta bu tarz oyunların kralı ilan ettik. Şimdi neden pist ve resmi yarışlar? Ea acaba sokaklarda yapabileceği her şeyi yaptığınımı düşünüyor? Telefon bulunduğunda da “artık yapılabilecek her şey yapıldı. Başka icat olmaz” demişti bir amcamız (adını hatırlamıyorum google kullanın) ama bak üstüne neler çıktı. Neden pist? Neden resmi yarışlar? Neden illaki pit stop? Neden start line ve geriye sayan ışıklar? Neden ea? Neden ha? Nedennnnnnnnnnnnnnnnnnnnn???

Öhm neyse. Yazıya dönelim. Benim sürekli olarak “Londra’yı seç ati. Ati Londra biraz daha sokak yarışı gibi. Ati Londra güzel duruyor bak. Ati Londra da kızlar teklif ediyormuş” ısrarlarıma rağmen çok sevdiğim, hayran olduğum, böle sevmekten boğarak öldürebileceğim ati gidip sepang pistini seçiyor. O andaki sevgi dolu bakışlarımı umursamayan ati araba seçme ekranına geçtiğinde hep beraber ağzımız açık bakakalıyoruz. Hayır arabalar yerine at arabaları koymamışlar grafikler yüzünden. Tek kelime ile muhteşem araç grafikleri var. Özellikle yansıma efektleri ve ters açı blur’lar insanın gözünü kamaştırıyor. Çok uğraşılmış arabalar üzerinde ve araba olduğunu hissettiriyor. Ati başlıyor arabalar arasında dolaşmaya. Israrla kendi bmw’sini arıyor. Ancak paşamın 3. lı bir arabası var oyunda ise 1. ‘lı bişeyler var bulamıyor. Ati ısrarla bmw’sinin ararken murat abi meraklı gözlerle “ulen acaba benim palio’yu koydular mı oyuna” diye göz gezdiriyor. Bende 47Ç iett’yi kolluyorum.(arabasızlık böyle bir şey. Ama 47Ç hızlı arabadır valla 20 dk. da eve getirir) neyse bu paradoks’un ardından ati bir murcialego (kesin yanlış yazdım ismini) ile oyuna başlıyor.

Araç’ların grafikleri ne kadar iyiyse, pist ve çevre grafikleri de en az o kadar iyi. Oyunun muhteşem grafikleri bulunmakta. Undercover’da da iyi grafikler vardı ama bu oyun bir başka olmuş. Efekt’ler çok iyi kotarılmış. Çevresel etken’ler iyi düşünülmüş. Işık efektleri ve yansımaları ise en iyisi oyunun. Bunun yanında ses efektleri, özellikle araçların motor sesleri inanılmaz güzel. Birebir yansıtılmış. Kullanırken zevkten dört köşe oluyorsunuz.

Peki oyun yapısı nasıl. Burada aslında çok belirgin şeyler söyleyemeyeceğiz. Oyun zor. Aracı yolda tutmak bir önceki oyunlara göre daha zor. Aslında biraz gt serilerini andırıyor. Yani ağır araçları sürmek kolay’ken hızlı araçlar tutulmuyor. Ama bu ara çok açık olmuş. Gerçi buna bir süre sonra alışılıyor ve biraz daha tutarlı oynayabiliyorsunuz. Oynanabilirlik iyi diyebiliriz bu açıdan. Ancak oyunda bir şeyler eksik gibi. Yarışıyorsunuz, hız yaptığınızda hissediyorsunuz ancak bir türlü o duyguyu hissettiremiyor size. Araçlarda hasar alma sistemi var ancak çok yanlış işleyen bir sistem. Yani çok büyük bir kaza geçirdiğinizde camlarınız çatlıyor (bakın kırılmıyor çatlıyor) aynı büyük kazayı iki üç kere daha geçirdiğinizde tamponunuz veya kapınız yamuluyor-çiziliyor. Bu büyük kazayı 7-8 kere daha geçirdiğinizde ise (ki büyük kaza dediğim 180 km hızla düz duvara girmek) lütfen de olsa ön kaputunuz çıkıyor.hasarın sadece görsel olarak etkisi yok arabaya da etki etmek de. Şöyleki 4. büyük kazada araba sola çekmeye başlıyor. Ne kadar büyük bir etki öyle değimli?
Ama öyle bir oyun yapılmış ki kazalarda bile görsellik mükemmel. Mesela bir kaza geçirdiğinizde ekran şöyle bir sarsılıp gri-siyah arası bir renge dönüyor. Sanki bir an kendinizi kaybetmiş gibi oluyorsunuz. Bunun yanında kokpit’te iseniz sürekli soluk alıp-vermeler ve kalp atışları gelmekte. Çok ilginç bir deneyim olmuş.

Evet nfs için son sözleri söyleyip bir sonraki bekleyene geçelim artık. Genel olarak şunu söyleyebiliriz muhteşem görsellikte ancak sanki beklenenleri yine çok karşılayamayacak gibi bir nfs gelmekte. Bunu tabiî ki full oyun çıktıktan sonra görmek gerekiyor çünkü oynadığımız oyun tam sürüm değildi. Umuyoruz çok daha iyi bir nfs gelecektir. Ancak kendi adıma şunu söylemeliyim ki beni biraz hayal kırıklığına uğrattı.

Zıpla Zıpla Zıplamayan ...

Sol taraftan aldığım pas ile baseline’a giriyorum ve atinin yanından smaç yapıyorum. Yani nba’e geçiyoruz. Yine son 2-3 senedir durumu çok iyi olmayan bir oyun aslında nba live. Özellikle 2007’den beri rakibi 2K’nın gölgesinde kalmış durumda live serileri. Bu senenin başında 2K serilerinin baş yapımcılarından birini transfer ederek iddialı bir giriş yaptılar. Ve farklı bir oyun geleceğinin garantisini verdiler. Bakalım garanti süremiz dolmuş’mu yoksa yeni’mi başlıyor.

Yine etkileyici bir biçimde başlıyor oyun. Zaten alıştık artık. Ea yapıyor bunları. Hemen kısa bir yükleme ekranından sonra practice arena geliyor karşımıza ve biz ilk şoku yaşıyoruz. Evet yine grafikler. Ama maalesef bu nfs gibi iyi yönde bir şok değil. açıkça söylemek istiyorum. Nba live 2010’un çok kötü grafikleri var. Ps3 düzeyinde hiç değil ve yakışmıyor. Hatta bize öyle geldi ki sanki 2009’un grafikleri çok daha iyiydi. Bir gariplik var oyunun grafiklerinde. Özellikle oyuncu modellemeleri hiç ama hiç olmamış durumda. Formalar çok çok iyi. Hatta doku yapıları yeni bir teknikle modellenmiş formaların (fifa’dada böyleydi) ancak geri kalan etkenler en az o kadar kötü. Fatih beyin’de deyimi ile şöyle bir problem var aslında salon çevresi ve zemin çok parlak ve kusursuz durumda. Bunun yanında oyuncular hem kötü modellenmiş hem de çözünürlük açısından zeminle aşırı çelişmekte. Buda gözü inanılmaz rahatsız ediyor.ve genel grafik yapısını bozuyor. Hiç beklemediğimiz bir durum bu. Grafiklerdeki tek iyi yön oyuncu yüzleri. Müthiş benzetmişler. Özellikle Türk milli takımı birebir aynı olmuş diyebiliriz.

Geçelim oyun yapısına. Aslında en çok değişikliği burada bekliyorduk. Ancak bu kısımdada hayal kırıklığına uğradık diyebiliriz. Önce oyundaki tek olumlu yandan bahsetmek istiyorum. Sonunda top fiziği tam anlamıyla oturmuş. Artık çok daha mantıklı tepkiler alıyoruz toptan ve sonunda 2’den fazla sekebiliyor çemberde. Hatta bana 2K9’un top fiziğinden daha iyi gibi geldi. Çok gerçekçi tepkiler alabiliyoruz. Bu fizik motoru aslında oyuncular içinde geçerli. Ancakkk ;

Oyun yapısındaki o tek düzelik ve adını koyamadığımız zevksizlik giderilmemiş. Evet live çok kolay oynanan bir oyun, evet live milli takımlar gibi ekstraları içinde bulunduran bir oyun (türk milli takımı yine var) evet live çok iyi anlaşılan ve yeri geldiğinde çok daha iyi kotarılan bir oyun. Ama live’ın problemi bu değil. artık açıkça söylemek istiyorumki live zevksiz bir oyun. Üstelik bunu 2010 çözeceğiz demelerine rağme nlive 2009’dan daha kötü olmuş gibi. Evet oynadık ve evet mücadele ettik ama inanın ne bir heyecan duyduk nede devam etme isteğimiz doğdu. Bu problemi nasıl çözerler bilemiyorum ancak bir şeyler yapmaları gerekecek acilen.
Bunun yanında live diğer yönlerden oyuncuyu çok fazla tatmin ediyor. Oyun mod’ları çok geniş ve güzel. Online modunu deneyemedik ama eminiz yine çok iyi ve temizdir. Menüler kullanışlı ve rahat. Oynanabilirlik harika. Tek bir sorun yaşamıyorsunuz. Oyun akıcı ve kasmıyor.

Evet genel olarak live için şunu söyleyebiliriz. Bu sene bir-iki problemini çözmüş ancak kendisine yeni problemler yaratmış. Aslında çözülen problemler işin zor kısmında yer alıyor. Yaratılan problemler ise bana göre ea’nin rahatlıkla aşabileceği şeyler. Ancak yukarıda bahsettiğimiz gibi en büyük sorun olan bu oyun yapısını çözmezler ise gölgede kalmaya devam edecekler gibi duruyor. Live’ın ihtiyacı olan şey şu fifa’nın pes’e yaptığını yapmak. Yani ani bir radikal kararla tüm oyun motorunu ve fiziki motoru değiştirerek risk almak ve bambaşka bir oynanabilirlik ile bambaşka bir oyun yaratmak. Ancak bu şekilde çıtaya erişebilir ve beklide onu yukarı çekebilir gibi duruyor.

Evet artık yazımızı sonlandırma vakti geldi. Tekrardan bize bu fırsatı sunan ve yardımlarını esirgemeyen aral ithalat’tan fatih bey’e sonsuz teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten bize müthiş bir gün yaşattı ve merakımızı bir nebze olsun giderdi. Ne kadar teşekkür etsek azdır.

Bmw’nin ve palio’nun arasında, 47Ç’nin peşinde, elimizde basket topuyla bekliyoruz oyunları.

Saçma bir son cümle oldu ama idare edin…

raistlin isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-06-2009, 07:18 PM   #2 (permalink)
PesTurkiye OYUN KONSOLLARI Bölüm Moderatörü

nightmare666 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : BJK
Psn Network : Nightmare666-82
Biografi : Hep Aynı :(
Doğum Tarihi : 13.10.1982

Eline sağlık Melih güzel yazı olmuş bu kış çok güzel oyunlar bekliyor bizi

Heavy Rain'ı da erkenden deneme fırsatınız olacak mı acaba ?

nightmare666 isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-06-2009, 10:47 PM   #3 (permalink)

Ayıp yaaa 60 kişi bakmış 1 tane yorum yok dergilerde parasıyla bulamazsınız bu yazıları

bu yazıları yazmak resim çizmek gibidir sanatçıyı alkışlarınla sevindirirsin şu yazıları yazanada bir teşekkürü çok görmeyin insanın şevkini kırmayın illa PES, FIFA online lig başka bişey yok mu bu dünyada

Alt 09-06-2009, 11:24 PM   #4 (permalink)
Administrator

raistlin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : GALATASARAY
Psn Network : koldemir
Pes Nick : raistlin
Pes Takım : milan
Biografi : .....
Doğum Tarihi : 13.08.1983

oluyor böyle ardacım okumak kolay yorum yazmak zordur. yada bizimkilere zor gelir alışığız okunsakta yetiyor. sağol güzel düşüncelerin için...

raistlin isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-06-2009, 11:32 PM   #5 (permalink)
Administrator

MARADONA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : FENERBAHÇE
Psn Network : PESMARADONA
Pes Nick : MARADONA
Pes Takım : İNTER
Biografi : TELEKOMÜNİKASYON
Doğum Tarihi : 15.09.1973

emeklerine sağlık melihçim,
vallahi seni bir gün çok büyük oyun dergilerinin başında editör olarak çok görmek istiyorum,
çünkü yıllardır oyun dergileri alıp,okurum,bir çok yeride takip ederim,kolay kolay kimse senin eline su dökemez,
İnşallah severek yapacağın bu işkolunda hedeflerine ulaşırsın.
-------------
PES2010 ( PS3 ) 12.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU ( BOCA JUNİORS )
Siz hiç bir sarrafın bağırdığını duydunuzmu?
Kıymetli malı olanlar bağırmaz.
Domatesçi, biberci bağırır da kuyumcu bağırmaz.
Eskici bağırır ama antikacı bağırmaz.
İnsan bağırırken düşünemez.
Düşünemeyenler ise hep kavga eder
MARADONA isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-06-2009, 11:33 PM   #6 (permalink)
Administrator

MARADONA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : FENERBAHÇE
Psn Network : PESMARADONA
Pes Nick : MARADONA
Pes Takım : İNTER
Biografi : TELEKOMÜNİKASYON
Doğum Tarihi : 15.09.1973

1 günde 4 Büyük inceleme yazısı
koca bir alkışa değer
Helal sana aslanım benim

-------------
PES2010 ( PS3 ) 12.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU ( BOCA JUNİORS )
Siz hiç bir sarrafın bağırdığını duydunuzmu?
Kıymetli malı olanlar bağırmaz.
Domatesçi, biberci bağırır da kuyumcu bağırmaz.
Eskici bağırır ama antikacı bağırmaz.
İnsan bağırırken düşünemez.
Düşünemeyenler ise hep kavga eder
MARADONA isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2009, 12:06 AM   #7 (permalink)

Alıntı:
MARADONA´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
emeklerine sağlık melihçim,
vallahi seni bir gün çok büyük oyun dergilerinin başında editör olarak çok görmek istiyorum,
çünkü yıllardır oyun dergileri alıp,okurum,bir çok yeride takip ederim,kolay kolay kimse senin eline su dökemez,
İnşallah severek yapacağın bu işkolunda hedeflerine ulaşırsın.
konuyla çok alakası yok ama internet oyun dergileri ile birlikte bütün basını öldürdü (benim için) eskiden deli gibi dergi alırdım odamda dergilerden geçecek yer yoktu (çöpe atarken 5, 6 kere falan dışarı çıktım 250kg derdi vardı ) ama internet bir girdi eve tüm yenilikleri netten okur oldum internet çok daha güncel ve çok daha samimi dergiler hem internet kadar güncel değil ve internet kadar samimi değil

örnek HOME CINEMA & HI-FI CHOICE diye bir dergi almıştım (almazdımda dedemlerde kaldığım dönemde internetten yoksundum) TOSHIBA'nın XD-E500 diye bir DVD player tanıtmıştı öyle bir ballandırmışlar ki ööff be çıksada alsak diyordum ama bir piyasaya çıktı Forum Donanım Haber'de kullanıcı yorumlarını okuyunca midem bulandı ve dergide okuduğum diğer yazılarada inancım kalmadı bu konuda size çok daha fazlada örnekler veririm

basın bence güvenilir değil ve güvenilir olmayan tek basın spor basını değil

Alt 09-07-2009, 12:09 AM   #8 (permalink)
Co-Admin

ahmetytm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : Galatasaray,Göztepe
Psn Network : ahmetytm
Pes Takım : Manchester United
Biografi : Öğrenci,ÖSS
Doğum Tarihi : 15.09.1991

oo yeni gördüm oyuna dalmışım :0 (testtir oyundur gidiyor kaç gündür ).Şu pist işi bozdu havasını oyunun ama ya..Demosu çıkacak mı oyunun?Eline sağlık abi.

edit:Nba live 2010'dan bi s... olmaz ..Ama demosunu merakla bekliyorum çıkmadı heralde ..

Gün Gelir BekLeriz.Gün Gelir Kükreriz.!

M.K.ATATÜRK
1881-193∞
ahmetytm isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2009, 01:08 AM   #9 (permalink)
PesTurkiye 2.Lig Futbolcusu

SafakTR3 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Takım : BEŞİKTAŞ
Psn Network : TR3-SaFaK-TR3
Pes Takım : Barcelona
Biografi : Call of Duty4
Doğum Tarihi : 14.03.1987

eline emegine saglik kanki nfs mostwanted den sonra sicti yaa
SafakTR3 isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 09-07-2009, 01:18 AM   #10 (permalink)

Thumbs up

Alıntı:
SafakTR3´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
eline emegine saglik kanki nfs mostwanted den sonra sicti yaa
Carbon'da fena değildi özellikle patikada drift olayı çok zevkliydi

Herhalde EA 2 çeşit NFS yapmaya başladı biri konulu Most Wanted, Carbon, Undercover, Birde pist yarışı ProStreet şimdide Shift

Seçenekler
Stil