|
|
#1 (permalink) |
|
Administrator
Takım : GALATASARAY
Psn Network : koldemir
Pes Nick : raistlin
Pes Takım : milan
Biografi : .....
Doğum Tarihi : 13.08.1983
|
resident evil 5 ön inceleme (türkiyede ilk kez oynanmış ön inceleme)
Kim demiş Afrika dan zombi çıkmaz diye; RESİDENT EVİL 5 ÖN İNCELEME Sanırım hayatımda gerçek anlamda irkildiğim ilk oyun resident evil’dı. Hatta sahnesiyle tam olarak hatırlıyorum diyebilirim. O sonu gelmez köşkün 3 camlı koridorunda sakin sakin yürürken camdan fırlayan düşük çözünürlüklü ve net gözükmeyen zombimsi bir şey.(tanıma bak) Yerinden fırlayan ben, elimden fırlayan joystick, koltuktan düşen ben, benden daha önce ve daha sert düşen gene joystick. O arada 1-2 elde boşa sallamışımdır. Kurşun değerli tabi üzülmemek elde değil. Ne günlerdi… ![]() Sanırım üzerinden bir 12-13 sene geçti. Aradan 4 oyun geçti. Ama hala bu oyun beni sandalyeden düşürtebiliyor. Üstelik bu sefer her şey çok daha net. Evet evet biliyorum. Daha çıkmasına 4-5 ay var. Ama biz resident evil 5’i oynadık ve sizin için inceledik (küfür etmeyin valla sizin için) Bu arada siz bana küfür ederken ben aral ithalat’dan Fatih Yalçınkaya ve Can Faruk Kurt beylere teşekkür ediyorum ve hemen oyuna geçmek istiyorum. İlk kez demişmiydik? Oynadığımız oyun capcom’un Tokyo game show fuarında ziyaretçilerine oynattığı 2 bölümlük RE5 versiyonuydu. Zaten oyun şu anda tamamlanmadı bildiğiniz gibi. Ama bu versiyon için hemen hemen bitmiş oyun gibi diyebiliriz. Pesturkiye olarak oyunu Türkiye de ilk oynayanlardan oluyoruz bu arada. (çok pis hava atarım) Oyun ilk açıldığında bize nasıl bir kontrol sistemi ile oynamak istediğimizi soruyor ve 2 seçenek belirtiyor. Soldaki RE4’ten bildiğimiz alıştığımız kontroller. Yani R1+kare tulu ateş ediyor, sağ analog kamera açısı vs. vs. ikinci seçenek ise action kontrol adı ile geçiyor ve tam bir aksiyon için tasarlanmış. Bu kontrollerde L1+R1 tuşu ile ateş edip, sağ analog ile nişan alıyoruz. Ben birazda yanlışlıkla (seçim için süre varmış görmedim) action kontrol tarzını seçerek oyuna başladım. İlk başta çok yadırgadım bu kontrolleri. Ama daha sonra diğer kontrol tarzı ile oynadığımda şunu fark ettim aslında alıştıktan sonra action tarzı çok daha kullanışlı oluyor oyun yapısı içinde. Kontrol seçiminin ardından oyuna başlıyoruz. Daha doğrusu başlıyamıyoruz çünkü grafikleri görünce bir süre kitlenip kalıyoruz ekrana. Evet daha önce resimlerini gördük, videolarını izledik belki ama cidden RE5’in muhteşem grafikleri var. Çözünürlük çok arttırılmış, mekanlar detaylandırılmış, modellemeler ayrıntıya boğulmuş resmen. Kendi karakterinizin ve düşmanlarınızın üzerindeki her bir detay’ı görebiliyorsunuz. Aslına bakarsanız oyun sırf detay üzerine kurulmuş diyebiliriz.(bir daha detay dersem dövün beni) Mekan olarak Afrika seçildiğinden en çok iş yansımalara düşecekti. Bu konuda oldukça başarılı olmuşlar. Anlık efektler, patlama efektleri, ters yansımalar her şey düşünülmüş. ![]() Oyuna geçelim artık. RE5, temel olarak RE4 oyun stilini devam ettiriyor. Yine arkadan takip ediyoruz yönettiğimiz kişiyi (ki o kişi efsane adam chris redfield) ve yine yalnız değiliz. İnventory sistemi, atış sistemi benzer özelliklerde. Ama daha geliştirilmiş bir sistem var karşımızda. Örneğin artık 2 kişinin inventory’sini kontrol edip birbirlerine eşya vermelerini sağlayabiliyorsunuz (RE4’de bu kısıtlıydı) Yön tuşları ilede silah değiştirmek, herb kullanmak mümkün tabi. Aslında oyun biraz coop. Üzerine kurulmuş gibi duruyor. Siz veya yanınızdaki hırçın güzel sheva zor duruma düştüğünde yardımlaşmanız gerek. Ya siz onu kurtarıyorsunuz, yada o sizi oyun boyunca. Tabiî ki sürekli birlikte ilerlemiyorsunuz zaman zaman sheva’yı gönderip tek başınıza ilerlediğiniz bölümlerde oluyor. bu gibi durumlarda ya sheva size bir kapı açıyor, yada bir kolu falan indiriyor. Tekrar birleştiğinizde ise aksiyon kaçınılmaz. Örneğin oynadığım 2. bölümde 2 ayrı binada aynı hizada kalıyorduk ve sheva’ya bir grup zombi saldırıyordu. Bende elimde sniper ile onu koruyordum. (öyle bir söyledim ki sanki her gün bu işi yapıyorum) Bu tarz bölümler iyi düşünülmüş ve güzel tasarlanmış. Afrika ve zombi… Aslında genel olarak baktığınızda yapay zeka çok iyi olduğu için iyi yardımlar alabiliyorsunuz. Sheva tek başına çok iyi iş bile görüyor. İyide nişancı kereta. Ama aynı yapay zeka zombi dostlarımız içinde geçerli ve bu yzden ilerledikçe zorlanmamanız kaçınılmaz. Zombilere ten renkleri dışında gelen en büyük yenilik ise artık hoplayı, zıplayabiliyorlar ve peşinizi asla bırakmıyorlar. Mekanımız Afrika olduğundan evlerin çatıları alçak. Karakterlerimizde bu çatılara rahatlıkla çıkabiliyorlar ama Afrikalı zombilerimiz de peşlerinden gidiyor. Hatta bir evin çatısından diğerine atladınız. Ama kurtulamazsınız. Çok atletik zombilerle karşı karşıyayız. Peşinizden atlayıveriyorlar. Sizde kaçmaya devam ediyorsunuz haliyle. (he tabi hızlıda koşuyorlar. Zombi değil futbolcu mubarek koy galatasaraya gol kralı olsun) Atlamak zıplamak demişken aslında benim için en büyük yenilik olan şeyden bahsetmek istiyorum. Çevreyle etkileşim. Artık etrafınızda gördüğünüz belli başlı objeleri kendi yararınıza kullanabilir, gerekirse onları parçalayabilirsiniz. Bu objeler artık RE4’deki patlayan bidonlar, yuvarlanan kasalar gibi şeylerle kısıtlı değil. Mesela bir odanın içindeyseniz odadaki dolabı kapıya veya camlara iterek kendinizi güvene alabiliyorsunuz. Veya artık kapıları açmak zorunda değilsiniz. Parçalamak mümkün. Tabii bunu zombilerde yapabiliyor olunca işler biraz değişiyor. Büyük mekanlardaki kapı geçişlerindeki yüklemeler kaldırılmış oyunda. Artık haritalar daha geniş. Ama o kadarda özgür olduğunu söyleyemeyeceğim. Çok fazla çıkmaz var haritalarda. Seslere değinmedik. Aslında değinmek bile gereksiz olur çünkü zaten capcom’un en iyi yaptığı işlerin başında geliyor ses ve muzik. Her zaman olduğu gibi güzel ve ortama uygun. Zombilerin ve kötü karakterlerin sesleri oldukça tok ve ürkütücü. Silah sesleri kayda değer. Özellikle pompalı tüfek sesi birebir yapılmış. ![]() Yeni diyebileceğimiz şeylerden biride oyundaki artan şiddet. Evet RE4 şiddetli bir oyundu. Çok kan görüyorduk. Ama RE5’de bunun 2 katını görüyoruz. Artık kopan kollar, kafalar sıradan şeyler. Bol bol kan var. Çocuklar uzak tutulmalı. Korku teması ise pek yok gibi. Daha çok sizi yerinizden hoplatan gerilimli sahneler hakim oyuna. Zaten günümüz oyuncusunu korkutmak artık pek mümkün değil gibi. Dikkatimizi çeken eksi yönlerden de bahsedelim biraz. İlk olarak şunu söylemeliyim bu kadar etkileşime rağmen ateş ettiğiniz zombilerin vücudunda herhangi bir iz görememek beni şaşırttı. Duvarlarda bile her bir kurşun izi kalırken (az kalsın adımı yazıyordum bir bölümde) düşmanlarınızda sadece belli belirsiz bir kan izi olması kötü olmuş. Hatta bazen kollarına ateş ettiğinizde o anlık kan çıkıyor ama kol gene aynı kol. Bunun yanında kontrollerde bir ağırlık hakim. Belki ayarlardan ayarlanarak düzeltilebilir ama dönüşer ağır olmuş biraz. Nişan almayı güçleştiren bir unsur. Ama en büyük eksiklik olarak şunu söyleyebilirim hala yürürken ateş edemiyoruz. El insaf capcom. Artık böyle şey kaldımı bu zamanda? (modern yazar eleştiri modu : on) Evet kısa 2 bölüm oynadık ve sanırım anlatabileceğimiz her şeyi anlattık. Genel olarak baktığımızda ilk olarak şunu söyleyebilirim ki gelmiş geçmiş en iyi grafikli Resident evil oyunu geliyor. Ve yine şunu söyleyebilirim ki gerçekten çok güzel bir oyun geliyor. Yapılacak ekler ve düzeltmeler ile bir efsane olabilir rahatlıkla. Hayranlarını kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak RE5. Efsane için tek yapabileceğimiz şey maalesef beklemek… Melih Koldemir
|
|
#2 (permalink) |
|
Co-Admin
Takım : BEŞİKTAŞ
Psn Network : arkadassca
Pes Nick : arkadascaa
Pes Takım : BOLOGNA
|
Eline sağlı Melih..
yazıyı tam okuyamadım : ) .. .. Ps'deki ilk oyunum.. 99 yılında bir heykel'i iterek başladık ve hala seri devam ediyor.. .. Benzeri oyunlarda yapıldı.. Parasite eve 2 ( neden devamı çıkmadı hala şaşırıyorum) RE'ye tek trakip olabilecek oyundu PSONE'a göre grafikleri süperdi.. Alane in the dark.. yine RE tadında süper oyundu.. ... Yıllar geçti PS3'e geldik.. ayakta kalan tek oyun RE oldu.. sabırzızlık ile bekliyorum.. Alone ın the Dark grafik olarak olmuş ama.. oyun olarak raydan çıkmış..
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Administrator
|
eline sağlık melih
ben alone in the dark ın demosunu oynadım baya beğendim afrikayı sevmem oldum olası demek oranın zombileride atletik oluyor ![]() bu tip senaryoları büyük şehirlerde yapsalar daha iyi olur gibi ny londra fln ama zaten o konular işlenmişti adamlar yeni bişe yapmak zorunda bu arada gelmiş geçmiş en iyi re grafikli oyun diyosun lan bırakta ps2 deki re den daha iyi olsun yenilik demişken mesala şu shevayı da biri kontrol etse ve oyunu 2 kişi oynayabilsek böyle bişe oluyormu acaba ya da olsa çok manyak olurdu bide melihcan sen nfs nin son oyununu oynadınmı nedir ne değildir alsammı ![]() |
| AtillaSA isimli Üye şimdilik offline konumundadır |
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Administrator
|
yok daha nfs'yi oynamadım. bu arada o dediğin mod büyük ihtimal olacakmış...
|
|
#6 (permalink) |
|
Administrator
Takım : FENERBAHÇE
Psn Network : PESMARADONA
Pes Nick : MARADONA
Pes Takım : İNTER
Biografi : TELEKOMÜNİKASYON
Doğum Tarihi : 15.09.1973
|
emeğine sağlık melihim,gördüğümüz demo oyunun anlatılacak her yönünü çok güzel özetlemişsin,
oyunun ufak tefek eksi yönleride olsa kesinlikle evimizin raflarındaki yerini almalı ve oynanmalı diyorum
PES2008 ( PS3 )19.07 Dünya Fenerbahçe'liler Günü Kupasi Şampiyonu ------------- FİFA09 ( PS3 ) 8.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU( ASTON VİLLA ) ------------- PES2010 ( PS3 ) 12.SEZON CHAMPİONSHİP ŞAMPİYONU ( BOCA JUNİORS ) ![]() ![]() ![]() Siz hiç bir sarrafın bağırdığını duydunuzmu? Kıymetli malı olanlar bağırmaz. Domatesçi, biberci bağırır da kuyumcu bağırmaz. Eskici bağırır ama antikacı bağırmaz. İnsan bağırırken düşünemez. Düşünemeyenler ise hep kavga eder
|
| MARADONA isimli Üye şuanda online konumundadır |
|
|
|
#7 (permalink) |
|
PesTurkiye 2.Lig Futbolcusu
|
Melih;
Yine döktürmüşsün artık yeni bir oyun çıkmaya yakın Melihkoliklerin arsına katıldık ve Melih ne yazdı diye yazılarını arar ve okur olduk. Tekrar teşekkürler |
| morfoz isimli Üye şimdilik offline konumundadır |
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Administrator
|
teşekkürler abi o sizin güzelliğiniz. karalıyoruz işte bişeyler...
|
|
#9 (permalink) |
|
Pesturkiye Özel Üye ve Grafik Editörü
Takım : Galatasaray
Psn Network : sheva1905
Pes Nick : ShevA
Pes Takım : Chelsea FC
Doğum Tarihi : 1987
|
Melih'im yine harika bir yazı yazmışsın.. Ellerine sağlık..
Resident Evil efsanesini, Metal Gear solid gibi ilk serisinden beri oynarım.. bu oyunu çok merak ediyorum.. Acaba bir de, NFS son oyununu alsakmı ? değermi acaba .. ![]()
![]() |
| Seçenekler | |
| Stil | |
|
|