|
Gelelim oyunu başarılı yapan en önemli unsurlardan birine. Yapay zeka. Yada yapay eınstaın’mı demeliydim? Ben bu kadar başarılı bir basketbol yapay zekası daha görmedim. Pro seviyesinde oynamanıza rağmen her bir hücümları taktiksel. Asla boşa hareket yapmıyorlar veya ezberden oynamıyorlar. O anki eşleşmelerde zayıf halkayı bulup onun üzerine gidiyorlar. İkili sıkıştırmalarda asla zorlamıyorlar ve top çevirip boş adam buluyorlar. Pota altında 1’e 1 kaldığınızda eğer hemen 2’li sıkıştırma yapmazsanız basketi yapmadan geri dönmüyorlar. Savunmada ise başlı başına bir bela olmuş durumda yapay zeka. Bodoslama gidip 3 kişi çalımlayıp basket attığınız live serilerini unutun. Bu oyunda böyle bir şey yapmanız neredeyse imkansız. (eays mod hariç) Mutlaka taktik yapmalı ve çeşitli oyunlar denemelisiniz. Zayıf eşleşmeleri bulmak zorundasınız. Boş adamları gözden kaçırmanız o an hücümdan boş dönmenizi sağlar. Sürekli uyanık ve tetikte olmanız gerek. Öyle iyi bir yapay zekaya sahip ki oyun dışardan izleyen biri gerçek bir maçla ayırt edemiyor oyunu. (abarttım galiba. İdare edin)
Kidd send a no look pass, and anthony finish is halleyhoop!
Gördüğünüz (Yada okuduğunuz. Yada birisi size okuyorsa duyduğunuz) gibi oyun içi tam puan alarak sınavı geçiyor. Ama oyunu mükemmel yapan sadece bunlar değil. NBA 2K8 mükemmel bir menejerlik moduna sahip. Takım sahiplerinin istekleri doğrultusunda bir kontrat yapıp lige başlıyorsunuz. Eğer sene sonunda takımınızda kalmak veya başarılı olmak istiyorsanız takımın size verdiği bütçeye ve takım patronunun kontrattaki istediğine dikkat etmeniz gerek. Yoksa çok başarılı bir sezonda geçirseniz istenileni gerçekleştirmediğinizde takım patronu “yar saçların lüle lüle, koçum sana güle güle” diyerek sizi gönderebiliyorlar. Takım ile anlaşıp sezona başladığınızda artık takım tamamen size ait. Günlük antremanlarından tutunda hangi oyuncunun oyun içerisinde ne kadar süre alacağına kadar siz karar verebiliyorsunuz. Oyuncularınızla birebir görüşmeler yapıp onlardan ne beklediğinizi anlatabilir ve takım içindeki yerlerini onlara bildirebilirsiniz. Genç oyuncularla özel olarak ilgilenebilir ve onlardan hangi özellikleri geliştirmelerini istediğinizi anlatabilirsiniz. Star oyuncuları takımın moralini toparlaması için size yardım etmeye çağırabilirsiniz. Yönetimle görüşüp yeni transfer için izin isteyebilir, yada takas yoluyla kadronuzda düşünmediğiniz oyuncuların yerine işe yarar oyuncular alabilirsiniz. Teknik kadronuzla birebir görüşerek daha iyi çalışmalarını sağlayabilir veya ülkenin değişik eyaletlerine scout’larınızı göndererek o seneki draft listesindeki oyuncuları izletebilirsiniz. Kısacası bir basketbol menejeri ne yapıyorsa sizde yapıyorsunuz. İsterseniz bütün bunları otomatik olarak koçlarınıza yaptırır siz sadece maçlarınızı oynarsınız. Yada coaching modu açar maçları bir koç edasıyla izler ve takıma müdahale edebilirsiniz. Tam anlamıyla özgürlük size kalmış durumda.
Bir değişik oyun çeşidide blacktop modu. Burada NBA’in hersene düzenlenen klasik all-star şovlarının sokak versiyonlarını oynuyoruz. Smaç yarışması ve 3’lük yarışmasının yanı sıra beceri yarışmasıda dahil oyuna. Bütün bu modlar mükemmel sunumlarla karşımıza geliyor ve çok güzel vakit geçirtiyor.
Shaqille o’neall rock’s the backboard!
Oyunumuzun online modununda offline modundan geri kalan bir yanı yok. Zaten oyun içinde sürekli 2K serverlarına bağlı bulunuyorsunuz ve NBA’den canlı skorlar ekranın altından geçmekte. Esas online loby’lere girdiğinizde ise normal maçların yanında sizi bir sürpriz bekliyor. Dünyan dört bir yanındaki oyuncuların düzenleyerek sisteme upload ettikleri güzel hareketleri indirip izleyebiliyor ve oy kullanabiliyorsunuz. Tabii isterseniz sizde yaptığınız güzel hareketleri kaydedip, oyun içindeki video düzenleyici sayesinde düzenleyerk sisteme upload edebilir ve tüm dünyaya ne kadar yetenekli olduğunuz gösterebilirsiniz.
Online oyun sırasında ufak gecikmeler hariç lag problemi yok. Serverların oldukça iyi.ama size tavsiyem easy modunda açılan oyunlardan kaçınmanız. Çünkü oyunun hiçbir zevki kalmıyor. en aşağı pro modda oynayın ve bu tarz teklifleri kabul edin.
Her maç sonrası game wrap’dan maçın oyuncusunun yaptıklarını, maçın en iyi 3 hareketini ve her oyunucunun maç içinde yaptığı her hareketi tekrar izleyebilmemiz süper. Oyunun gerçekçilğini 1 kat daha arttırıyor ve sanki ESPN’de NBA izliyormuş havası veriyor insana. 32 değişik kamera açısıyla oyunun oynanması ise ayrı bir fantezi. Kamera açılarını kontrol edeyim derken kendimi şaşırdım. Öyle kameralar düşünmüşkü yapımcılar NBA salonlarının en ucuz koltuklarından olan bir kamera açısından tutunda (cheap stand) el kamerası ile çekim yapan birinin kamerasından olana kadar çeşitlilik hakim. (utanmasalar oyuncu gözünden kamera koycaklarmış)
Aslında anlatacak daha çok şey var oyunla ilgili. Ama ne benim anlatmaya takatim yeter nede sizin okumaya gözleriniz. Gerçekten bir yerden sonra oyunu alıp görmek en iyisi galiba.
Ve gelelim yazının başlarında bahsettiğim iddialı sözlerime. Bana göre NBA 2K8 ŞU ANA KADAR GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ BASKETBOL OYUNU VE YİNE GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ SPOR OYUNLARINDAN BİRİ!
Bunu söylerken en ufak bir şüphe duymuyorum ve adım gibide eminim. Çünkü bu oyunu oynarken gerçekten basketbol oynadığınızı hissediyorsunuz. Sanki gerçekten stapless center’da taraftarının önünde ter döken bir oyuncusunuz hissi veriyor oyun. Oynarken her bir anından zevk aldım ve halada oynamak isteği var içimde. (nerde benim ps3’üm? Krizim tuttu gene) Basketbol seven birisinin oyunu alması zaten farz ama eğer bu tarz oyunlarla alakanız yoksa bile oyunu mutlaka almalı ve en azından bir kere oynamalısınız. Çünkü oyun tarihinin en iyi oyunlarından biri duruyor karşınızda.
shot from the half court in last second!
Ouvvv unbelievable , its good!
“pejaaaaaaaa stajakoviccccccccccccc… for trhee…”
Editörün karnesi :
Grafik : 96
Ses : 97
Oynanabilirlik : 96
Oyun süresi : 95
Eğlence : 99
Genel : 97
Melih “raistlin” Koldemir