Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-19-2008, 13:07   #1 (permalink)
raistlin
Administrator

raistlin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

TAKIM TARAFTAR : GALATASARAY
PSN NETWORK : koldemir
FİFA TAKIM : raistlin
PES TAKIM : milan
BİOGRAFİ : .....
DOĞUM TARİHİ : 13.08.1983

Star Wars : The Force Unleashed oyun incelemesi

STAR WARS :
THE FORCE UNLEASHED

“Kapkara vücudu ile önümde duruyordu. Bana bakıp bakmadığını asla anlamam mümkün değildi. Biraz önce elinden kaptığım kılıçla karşısında duruyordum. Ustam yerde yatıyordu. Nefes alışverişlerini duymak… korkutucuydu. Saldırmak ve korkup kaçmak arasında gidip gelsem de karşısında dikilebilmem tamamen cesaretim sayesindeydi. O sırada arkadan askerler geldi ve silahlarını bana doğrulttular. Gözlerimi kapadım. Yapacak başka neyim vardı ki. Bir anda bir kuvvetin kılıcı elimden çekip aldığını hissettim ve belli belirsiz sesler duydum. Gözlerimi açtığımda askerler yerde cansız yatıyordu. Kendi askerlerini öldürmüştü ve bu sefer emindim. Bana bakıyordu. Benimle gel dediğinde hissettim. Kaderim artık benim elimden çıkmıştı…”

Yeni bir dvd uyarlaması çıktığında mağaza kapısı önünde sabahlamak, her filminin her sahnesini ezbere bilmek, masaüstü oyunlarını sabahlara kadar oynamak, çıkan her tişörtünün sahibi olmak, özel figürlerini biriktirmek, yeni bir filmi çıktığında akşamdan sıraya girip ilk seansı izlemek…
Bütün bunlar star wars hayranlarının yaptığı, ve ileride yapacağı şeylerden (manyaklık diycem zor tutuyorum kendimi) birkaçı. Dünyadaki ender tutkulu hayranlıkların başında geliyor star wars filmi ve filmin yarattığı star wars evreni. İlk filmin yarattığı inanılmaz etkinin ardından ardı arkası kesilmeyen bir hayranlık bu. Bizim konumuz ise bu evrenin sanal ortamdaki yeri. Evet. Star wars next gen’deki ilk oyunu ile karşımızda.

My apprentice

Bende severim aslında SW serilerini. Özellikle ilk iki film gerçekten çok güzeldir. Ama hiçbir zaman ciddi hayranı olup deli gibi takip etmek için bir istek duymadım. Gerçi frp’ye olan ilgim nedeni ile zamanında masaüstü ryo’sunu takip etmiştim ama bundan ileri gitmez (ısrar etmeyin) He şimdi bir ışın kılıcı verseniz hayır demem, sarılır öperim sizi o ayrı tabi. Bunun sebebi de şu ana kadar oynamış olduğum SW oyunlarıdır kuşkusuz. Hangimiz bir robotu ortadan ikiye bölmek istememişizdir ki?

George Lucas üstadın kitaplarından uyarlanan filmin hikayesi oyunları olsun, yan ürünleri olsun geçtiğimiz 20 seneden beri çok dallandı budaklandı. (şikayetçimiyiz? Hayır) işte bir dal’da burada.
Darth Vader emir 66’dan sonra kendini galaksideki jedi’ları avlamaya adamışdır. Deli gibi galakside bir sağda bir solda jedi ararken jedi’ların eğitti küçük bir çocukla karşılaşır. Bu ufaklık küçük boyu ve yaşına rağmen vader’ın elindeki kılıcını kuvvetli bir force ile alır ve ona meydan okur. Vader etkilenmiştir! Apprentice adını verdiği bu çocuğu gizlice yanına alır ve eğitmeye başlar. Kendi askerlerini öldürmeyi bile göze aldığı bir gizliliktir bu…
Apprentice eğitimini tamamladıktan sonra vader’in emri ile çeşitli görevler yapmaya başlar. Görevi tabiî ki lord’nun istediği jedi’ları öldürmektir. Ama aldığı emir çok farklıdır. Gizli kalması için düşman askerlerinin yanı sıra gerekirse kendi ordusunun askerlerini de etkisiz hale getirecektir. Apprentice ilk başta şaşırır. Ama nede olsa emir aldığı Darth vader’dır…

SW konusuna aşikar olanlar oyunun konusunun 3 ve 4. filmler arasında geçtiğini fark etmişlerdir. Aslında kabaca konu için Darth Vader’ın jedi avlama arzusunun devamı şeklinde açıklanabilir. Ama büyük bir fark var ortada. Daha önce hiçbir star wars filminde veya materyalinde görünmeyen yeni karakterimiz Apprentice ilk kez karşımızda. Ve üstelik tahmin ettiğimizden çok daha güçlü bir biçimde.

Konu genel olarak bakıldığında iyi bir konu. Üstelik oyun içinde çok güzel işlenmiş. Ama sıkı SW hayranları için biraz hayal kırıklığı olabilir. Özellikle bütün olarak konunun tamamına etki edecek güçte bir karakterin bir anda önemli bir zamanda şak diye yaratılması biraz karıştırmış ortalığı. Gerçi sonlara doğru toparlansa da kafa karıştırdığı ve açık noktalar bıraktığı bir gerçek.

Lightsaber…

Oyunumuz klasik SW konu anlatım açılışıyla açılıyor. Uzay’ın üstünde yukarı doğru akan yazıları görmeyi özlemişiz.(yaşlanıyorum)
Bu aşamadan sonra Darth Vader olarak oyuna başlıyoruz. (sanırım bu bir ilk) hemen grafiklere değinelim. Ara demolarda ve sinematiklerde çok güzel modellemeler ve grafiklerle karşılaşmamıza rağmen oyun içi grafikler için aynı şeyleri söylememiz pek mümkün değil. Garip bir havası var oyunun grafiklerinin. Modellemeler güzel uyarlanmış gibi dursada hep bir şeyler eksik hissettiriyorlar. Çevre grafiklerinde AA problemi göze çarpıyor. Uzaktan baktığınızda hiç iç açıcı görüntüler görmüyorsunuz. Yakına geldiğinizde çok daha iyi gözükse de genel olarak tatmin olmadığınız bir grafik yapısı var oyunda. Ptlama efektleri vasat.Ama şu açıdan bakarsak 3 değişik oyun motorunun ilk kez bir arada bulunduğu bir sistem kullanılıyor. Klasik havok oyun motorunun yanında dmm adı verilen bir fiziki hesaplama sistemi ve euphoria adı verilen fiziki bir yapay zeka motoru kullanılmakta. Bu yüzden bazı toleranslar göstermeliyiz diye düşünüyorum. Çünkü çevreyle etkileşim çok üst düzeyde. Her şey yıkılıyor, dökülüyor. Mesela bir kayayı alıp bir ağaca attığınıza o ağacın vurulduğu yerden kırıldığını görebiliyorsunuz. Ve yaptığınız her şeye verilen her tepki farklı. Değişik hesaplanıyor her hareket. Bu sistem gelecekteki çoğu oyuna ön ayak olabilir.

Hazır euphoria’dan bahsetmişken yapay zekaya değinelim. Şu ana kadar bir oyunda gördüğüm en tepkili yapak zeka var karşımızda. Tamam çok akıllı oldukları söylenemez.(öss kazanamaz mesela) Ama çevrede olanlara verdikleri fiziksel tepkiler mükemmel. Örneğin tecrübesiz bir erin önünde force ile bir nesne kaldırdığınızda önce şaşırıyor ve ateş etmeyi kesip şaşkınlıkla kutuya bakakalıyor. Kutunun üstüne geldiğini görünce kaçmaya başlıyor. Aynı şeyi nispeten tecrübeli bir askere yaptığınızda ise buna alışık tavırlar içerisinde siper almaya koşuyor. Siperdeki bir askerin önündeki siperi kaldırdığınızda verdiği tepkiler çok iyi. Ama dediğimiz gibi çok akıllı değiller.

Sesler ve efektler oyunun en iyi yönü belki de. Filmlerde gördüğümüz, duyduğumuz her şey oyunda da mevcut. Işın kılıcının o muhteşem sesi aynen mevcut. Silah sesleri, ortam sesleri her şey birebir yansıtılmış ve harika bir atmosfere sokuyor sizi. Müzikler ise SW klasikleri arasından seçilmiş.

Gelelim oyuna ve oynanabilirliğe. Daha ilk andan itibaren force kullanmanın zevki ve çekiciliği sizi içine alıyor oyunda. Zaten darth vader ile başlamak ayrı bir fantezi konusu. Kontrollere alıştıktan sonra resmen ortalığı force ile dağıtıyorsunuz. (bu arada vader’ın karizmasını da unutmamışlar kesinlikle koşmuyor paşam) işte burada demin bahsettiğimiz yeni sistemin yararlarını görmeye başlıyorsunuz. Force push’u full doldurup attığınızda çıkan efekt inanılmaz. Ortalığın dağılmasını görmek ise mükemmel.
Neyse oyuna dönelim. Çok kolay alışılan bir kontrol sistemi var oyunda. Hiç zorlanmadan 40 yıllık vader’mışsınız,(ne demek şimdi bu?) ya da 20 senedir SW evreninde geziyormuşsunuz gibi kullanmaya başlıyorsunuz özelliklerinizi. Aslında oynanış açısından god of war serileri ile inanılmaz benzerlikleri var oyunun. Hatta god of war’ın star wars versiyonu bile diyebiliriz oyun için. Sadece force olgusu oyunu bu serilerden farklı kılıyor.
Dart Vader ile olan bölümü geçtikten sonra esas kahramanımız Apprentice ile olan bölümle esas oyuna başlıyoruz. Apprentice çok hızlı ve güçlü bir karakter. Özellikle çabukluğu ve çevikliği ön planda. Hatta öyleki ben hayatımda ilk defa double jump yapan bir jedi görüyorum. (gerçi jedi değil ama olsun) Ama tabiî ki bütün özellikleri hemen kullanamıyoruz oyunun başında. Ciddi rpg öğelerimiz mevcut. Oyunda ilerledikçe tecrübe ve force puanları kazanıyoruz. Kazandığımız bu puanlarla karakterimizi 3 ayrı konuda geliştirebiliyoruz. Bunlardan ilki ışın kılıcımızla yaptığımız kombolar, ikincisi force gücümüzü arttırmaya ve yeni force özellikleri öğrenmemize yönelik uygulamalar, üçüncüsü ise satatus adı verebileceğimiz karaketerimizin sağlık durumu, verdiği hasar ve force gücünün durumu ile ilgili gelişimler. Zaten bütün upgradeleri aldığınız oyun tam bir görsel ve efektsel şölene dönüşüyor. Bu arada hemen belirtelim öyle oyunun ismi gibi sınırsızca force kullanımı yok. Ekranın sol üst köşesinde mavi bir bar var. Force kullandıkça bu bar azalıyor. Bitince ışın kılıcımızla baş başa kalıyoruz. (gerçi ilerleyen bölümlerde bitmek bir yana azalmıyor bile bu bar)
Bunun yanında yine karakterimizin kıyafetini ve ışın kılıcını ilerledikçe değiştirebiliyoruz. Bunlar oyuna renk katmış ve sürekli oynanabilmesini sağlamış öğeler.

Konu raistlin tarafından (09-19-2008 Saat 13:10 ) değiştirilmiştir..
raistlin isimli Üye şuanda online konumundadır   Alıntı ile Cevapla