|
Gta 4 oyun incelemesi
Sokak’lar kanunsuzlarındır ;
GRAND THEFT AUTO 4
Size bakınca görüyorum. Gözlerinizdeki parıltıdan anlıyorum. Dudaklarınızdaki çarpık gülümsemeyi hissediyorum. Kulaklarınızın seğirdiğini duyar gibiyim hatta. Hadi ama! Daha fazla saklayamazsınız. İtiraf edin. Seviyorsunuz değil mi? O duyguyu seviyorsunuz. Sokaklarda özgürce ve kanunsuzca gezmek, yoldan geçen insanlara sataşabilmek, herhangi bir arabayı alıp dilediğince sürmek ve hatta onu sağa sola çarpmak. Hepsinin toplandığı tek bir his. Kötü olmak. Kötü olmayı seviyorsunuz değil mi? Hadi o zaman. Ps3’ümüzde kötü olma zamanı geldi…
Nedendir bilinmez sanal yaşamda biz insan olacak mahlukatlarla iyi olanı oynamak yerine kötü olanı yapmak hep cazip gelmiştir. Dövüş oyunlarında genelde büyük,karizma ve kötü adamlar seçilir. Eğer bir oyunda taraf seçme şansımız var ise mutlaka önce kötü olup ortalığı dağıtmayı severiz. Black & White oyununda bile tanıdığım herkes black tarafı oynar. (yada benim acil arkadaş çevremi değiştirmem gerek) İşte bu zaafımızı iyi değerlendirenler piyasada kendisine yer etmeyi başarıyor. Bunların ilk sırasında ise tabiî ki en zeki ve en iyi olanı duruyor. Grand theft auto…
Şu ana kadar bu oyunun herhangi bir serisini oynamayan var mı aranızda? Çok düşük bir ihtimal. Oyun dünyası ile ilgilenip Gta serilerinin bilmemek, doktor olup grip hastalığını bilmemek gibi bir şey (benzetmeye bak) Daha ps3’ün ilk çıktığı gün beklenmeye başlandı oyunumuz (oha!) Sürekli hakkında yazıldı, çizildi, bir şeyler söylendi. Ve en sonunda geldi.
Oyundan bahsetmeye başlamadan önce ortalıkta dolanan “gta hatalı” söylentilerine bir değinelim. Evet bir sorun olduğu gerçek. Oyun ps3 platformunda olsun, x-box platformunda olsun bazı makinelerde henüz giriş videosunda takılıyor ve ilerlemiyor. Ama bu takılma neye göre, nedeni ne ve hangi makinelerde oluyor tam bir muamma. Çünkü 10 makinesi olan insanların bile aynı oyun cd’si 9 makinede çalışırken birinde çalışmayabiliyor. Son çıkan söylentiler tüplü tv’lerde sorun çıktığı yönünde ama ben buna pek bir olanak vermiyorum. O yüzden hiç kimsenin dediğine inanmayın ve şansınıza güvenin.
Ben şanslı kesimden oluyorum neyse ki ve oyun bende sorunsuz çalışmakta. (zaten çalışmasa burada işim ne) ilk açıldığında hard disk’e oyunun kaydı yapılıyor ve bir süre bekliyoruz. Kayıt işlemi bittikten sonrada tıpkı san andreas’ta olduğu gibi direk oyuna başlıyoruz.
Nikko Bellici yaşadığı zor zamanlar ve olaylardan sonra geçmişine bir sünger çekmek istemektedir. Yaşadığı her şeyden sıkılan ve kaçmaktan bunalan nikko için son bir çıkış yolu olarak kendisine sürekli mektup yazarak iyi bir durumda yaşadığını anlatan liberty city’deki kuzeni ramon’un yanını seçer. Bir grup mülteci ile birlikte bir gemiye atlar ve rüyalar şehrine adım atar. Ama hiçbir şey nikko’nun beklediği gibi gitmeyecektir.
Konumuz biraz klişe gibi gözükse de hem işlenişi açısından hem de 2 ucu açık bir konu olduğundan oyun içinde sizi öyle bir sarıyor ki film izler gibi bir havaya giriyorsunuz. San andreas’dada buna çok benzeyen bir konuda oynamıştık hatırlayacaksınız. Yine aynı şekilde konu dallanıp budaklanacak ve bir sürü olay yaşayacağız.
Oyuna esas başladığımız yer kuzenimiz ramon’un evi. Grafik konusu biraz çetrefelli bir konu gta 4’te. Kesinlikle ps3’e yakışacak grafiklerle karşılaşmıyoruz. Çok fazla AA problemi olması bir kenara, sürekli iç içe geçmeler, basit grafik hataları gibi şeyler can sıkıyor. Açık bir alana çıktığınızda ufukta hiç iç açıcı bir görüntü yok gibi. Aslında bu bile göreceli çünkü bazen yüksek bir yere çıktığınızda manzara çok güzel görünebiliyor.
Diğer yandan karakter modellemeleri olsun, araç modellemeleri, animasyonlar, patlama efektleri vs. vs o kadar mükemmel yapılmış ki bir an karar veremiyorsunuz. Yani kısaca gta grafikleri için orta karar diyebiliriz.
Ama bu grafiklerin bir sebebi var. Hiç kimse bu kadar geniş ve efektif bir dünyada mükemmel bir grafik beklemesin arkadaşlar. Çünkü çok zor. Her şey etrafta hareket ederken ve her bireyin ayrı ayrı tepkisi varken, kısacası yaşayan bir şehrin içindeyken bu grafiklere mükemmel bile diyebiliriz. Yapabileceklerinin en iyisini yapmışlar diye düşünüyorum ben. Sesler konusunda mükemmel bir iş çıkartmışlar. Özellikle seslendirmeler mükemmel olmuş. Şehir içindeyken duyamayacağınız ses yok. Her arabanın motor sesi için ayrı ayrı uğraşılmış. Müzikler için artık klasik hale gelen radyo istasyonlarımız var. tam sayıyı bilmesemde (evet ben editör oluyorum) yaklaşık 15 kadar radyo ve 200’e yakın şarkı var ve gerçekten çok güzel şarkılar. Kısacası grafik ve ses gta 4’te oldukça tatmin edici durumdalar.